Вакцинація від COVID-19: який план має Україна та інші держави світу

Читать на русском
У Британії хочуть до вересня вколоти хоча б одну дозу COVID-вакцини кожному дорослому, в Чехії – до вересня прищепити близько 60 відсотків дорослого населення.
mmhealth.org

Вакцинація від коронавірусу стартувала вже в 46 країнах світу і 38 з них – це країни з високим рівнем доходів. В Україні робити щеплення населенню обіцяють від середини лютого, однак жодних конкретних дат все ще немає. «Слово і діло» пропонує подивитися, який зараз в України план COVID-вакцинації і який алгоритм дій в інших держав.

Як планують вакцинувати від коронавірусу в Україні

У Міністерстві охорони здоров'я України наприкінці минулого року розробили чотириетапний план вакцинації населення:

  • перший етап: січень-квітень 2021 року;

  • другий етап: квітень-червень 2021 року;

  • третій етап: червень-вересень 2021 року;

  • четвертий етап: з вересня 2021 року до березня 2022 року.

Ситуація з поставками, точніше поки що з відсутністю поставок вакцини в Україну, цей план скоригувала. За останніми даними, озвученими головою МОЗ Максимом Степановим, перший етап вакцинації українців повинен розпочатися в середині лютого, а другий – наприкінці березня.

На зустрічі з членами фракції «Слуга народу» Степанов розповів, що на першому етапі вакцину отримають 367 тисяч осіб – медики, військові із зони ООС, літні люди в спеціалізованих установах. Другий етап вакцинації охопить вже 2,5 млн осіб.

Як розповів Deutsche Welle в.о. гендиректора Центру громадського здоров'я Ігор Кузін, загалом в Україні планують добровільно вакцинувати від коронавірусу 21 млн осіб – близько половини населення. Першими вакцину отримають дев'ять категорій українців: медики (спочатку ті, хто проводитиме вакцинацію), військові з ООС, працівники соціальної сфери та закладів догляду, педагоги, люди старше 60 років, працівники держбезпеки і пенітенціарної системи (ув’язнені та персонал), люди у віці 18-60 років з хронічними захворюваннями.

Вакцинувати українців планують трьома способами: на об'єктах, де працюють закриті колективи (стосується медиків, військових), в кабінетах вакцинації у лікарнях або поліклініках, в спеціальних тимчасових центрах.

Байден хоче вакцинувати 100 млн американців за 100 днів президентства

Обраний президент США Джо Байден 11 січня отримав другу дозу вакцини від коронавірусу. Демократ розкритикував адміністрацію Дональда Трампа за методи боротьби з пандемією і хід вакцинації. «Вакцини вселяють таку велику надію ... Однак поширення вакцини в Сполучених Штатах до цього дня є сумним провалом», – підкреслив він.

За даними Центру з контролю і профілактики захворювань в США, на 15 січня 10,6 млн осіб отримали мінімум одну дозу вакцини, 1,6 млн – вже дві дози. Всього використано 12,3 млн доз, при тому, що до кінця року адміністрація Трампа планувала використовувати 20 млн доз.

Нова стратегія COVID-вакцинації, представлена Байденом, звучить красиво: вакцинувати 100 млн американців за перші 100 днів президентства.

Щоби прискорити темпи Байден хоче наростити виробництво шприців та іншої необхідної продукції. План також включає мобілізацію більшої кількості персоналу, запуск інформаційної кампанії для населення, збільшення кількості пунктів для вакцинації.

COVID-вакцинація: як прищеплюють населення країни Європи

У сусідній Польщі вакцинація від коронавірусу розпочалася наприкінці грудня. План країни такий: спочатку щеплення отримають медики і працівники соціальних служб, потім люди старше 60 років і військові, наступний етап – вчителі, працівники критичної інфраструктури і транспорту, а також чиновники, задіяні в боротьбі з пандемією.

За останніми даними, в Польщі першу дозу вакцини отримали близько 475 тисяч осіб. В уряді розраховують, до кінця першого кварталу 2021 року прищепити 3 млн громадян.

У Чехії до літа хочуть вакцинувати від коронавірусу близько 60% дорослого населення. Першими щеплення отримають люди старше 80 років, медики, співробітники будинків для стареньких і служб допомоги, люди з хронічними захворюваннями, педагоги, поліцейські і пожежники. Цей етап вакцинації триватиме з січня до липня. Решта отримають вакцину на другому етапі, він триватиме з липня до 2022 року.

Пандемія COVID-19: які країни вже розпочали вакцинаціюВакцинацію населення проти коронавірусу почали вже більше 30 країн світу – серед них США і країни ЄС.

У Великій Британії вакцинація стартувала ще на початку грудня, на 17 січня першу дозу препарату отримали 3,8 млн осіб. За даними Національної служби охорони здоров'я, вакцинацію проводять зі швидкістю 140 уколів на хвилину.

Мета британської влади – до вересня вколоти кожному дорослому мінімум одну дозу вакцини від COVID-19. У пріоритеті – мешканці будинків для стареньких, люди старше 80 років і медичні працівники. Наступна за пріоритетністю група населення – люди старше 70 років і люди з хронічними захворюваннями.

У Сербії, де, зокрема використовують російський препарат «Спутник V», хочуть вакцинувати все населення вже до літа (населення країни становить близько 7 млн осіб). Цікаво, що в Сербії в пріоритетну групу для вакцинації включили журналістів і працівників ЗМІ – фотокореспондентів, операторів, репортерів (тих, хто працює «у полі»). Редакції ЗМІ повинні направити заявку на вакцинацію співробітників у пресслужбу уряду.

У Франції вакцинацію розпочали наприкінці грудня. На першому етапі щеплення отримають медики, персонал і мешканці будинків для стареньких, на другому етапі, який почнеться в березні – люди старше 75 років, потім люди старше 65 років і медики старше 55 років. Наприкінці весни повинен стартувати останній етап вакцинації, розрахований на іншу частину дорослого населення.

У Німеччині станом на 16 січня прищепили від коронавірусу трохи більше 1 млн осіб. Насамперед вакцинують людей старше 80 років, персонал будинків для літніх людей та медиків. За попередніми даними, це близько 8,6 млн громадян. Масову вакцинацію в Міністерстві охорони здоров'я розраховують почати не пізніше літа.

Перше місце серед країн Європейського союзу за темпами вакцинації посідає Італія: мінімум одну дозу препарату отримали 1,15 млн осіб. Загалом, до квітня влада планує вакцинувати 10-15 млн громадян. Першими щеплення отримують медики, співробітники і жителі установ тривалого догляду, далі – люди старше 80 років, люди у віці 60-79 років і особи з хронічними захворюваннями.

Після цього щеплення почнуть отримувати вчителі та інші «важливі працівники», ув’язнені і працівники пенітенціарної системи. Решту населення вакцинують після пріоритетних груп.

Країни-лідери за рівнем вакцинації від коронавірусу

За даними порталу Our World in Data, у першу п'ятірку країн за кількістю застосованих доз вакцини на 100 осіб населення входять: Ізраїль (28,03), ОАЕ (19,04), Бахрейн (8,32), Велика Британія (6,34 ), США (3,71).

Ізраїль є світовим лідером з COVID-вакцинації: першу дозу препарату отримали вже 2,1 млн громадян, другу дозу – більше 255 тисяч осіб. Першими щеплення отримали медики, співробітники будинків для стареньких і люди старше 60 років. Зараз в країні триває другий етап вакцинації – для людей старше 45 років.

В Об'єднаних Арабських Еміратах кампанія з вакцинації стартувала в середині грудня. Щеплення зараз роблять не тільки літнім людям і людям з хронічними захворюваннями, а й усім громадянам і резидентам старше 18 років. Влада хоче до кінця березня вакцинувати більше половини населення. Зокрема, влада емірату Дубай планує до кінця року прищепити 70% населення.

У Бахрейні вакцинацію розпочали наприкінці грудня, щеплення доступні для всіх громадян старше 18 років.

Нагадаємо, «Слово і діло» розібралося, в яких країнах українцям обіцяють робити щеплення від коронавірусу безкоштовно і куди можна поїхати, щоб самостійно зробити щеплення.

Також ми писали, що таке COVID-паспорт або «паспорт вакцинації» і в яких країнах його вже видають.

Олександр Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: