Пандемія COVID-19: які країни вже розпочали вакцинацію

Читать на русском

У березні-квітні Україна очікує отримати партію вакцини від коронавірусу в рамках програми COVAX. Крім того, наприкінці 2020 року був підписаний договір на постачання препарату китайської компанії Sinovac Biotech: 700 тисяч доз, за словами голови МОЗ Максима Степанова, Україна розраховує отримати в лютому. Доки ми в режимі очікування, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, понад 30 країн уже розпочали процес вакцинації. «Слово і діло» пропонує подивитися, які країни світу вакцинують населення проти COVID-19 і яким препаратом.

Усього у світі станом на 5 січня було введено 14,56 млн доз вакцини (але це не дорівнює кількості вакцинованих людей, одній людині могли вже ввести кілька доз).

За даними порталу Our World in Data, який відстежує хід вакцинації у світі, лідером за цим показником є Ізраїль. Станом на 4 січня в країні ввели майже 1,4 млн доз вакцини – 15,83 дози на 100 осіб. Ізраїль використовує дві вакцини – Pfizer і Moderna. За словами прем'єра Біньяміна Нетаньяху, до кінця січня влада розраховує зробити по два щеплення 2 млн осіб.

У США і Канаді вакцинація стартувала в грудні, перші щеплення отримали медики. В обох країнах використовують вакцини Pfizer і Moderna. У США до квітня хочуть охопити вакцинацією 100 млн громадян.

Кампанія з вакцинації проти коронавірусу стартувала наприкінці грудня в Євросоюзі. Використовують вакцину Pfizer, 6 січня затвердили препарат компанії Moderna. Останніми в ЄС населення взялися вакцинувати Нідерланди – процес розпочався лише сьогодні, 6 січня. Прем'єр-міністр Марк Рютте заявив, що затримка була викликана логістичної проблемою – країна виявилася не готова до того, що вакцину Pfizer потрібно зберігати за температури -70 градусів за Цельсієм.

У Німеччині та Франції владу також критикують через занадто повільну вакцинацію. У Німеччині ввели майже 317 тисяч доз вакцини, у Франції – лише 5 тисяч.

Дуже напружена ситуація з коронавірусом у Великій Британії, влада була змушена оголосити вже третій локдаун. Вакцинація в країні стартувала на початку грудня. Першими щеплення препаратом Pfizer отримують найбільш вразливі групи населення. 30 грудня влада схвалила вакцину компанії AstraZeneca, і Британія першою в світі почала використовувати цей препарат. Зараз розглядається також варіант пришвидшення вакцинації – скоротити термін введення другої дози з 21 до 12 днів.

Небагато країн світу зважилися на використання російської вакцини проти коронавірусу «Спутник V» – це сама Росія, а також Білорусь, Бразилія, Аргентина і Гвінея. В африканській країні першими вакцинували урядовців.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я України розробило чотириетапний план вакцинації населення. Що він передбачає – на інфографіці «Слово і діло».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: