В ОПУ хочуть прибрати з підслідності НАБУ топпосадовців – Шабунін

Читать на русском
В президентській адміністрації готують зміни до низки законів для прибирання з підслідності Національного бюро топпосадовців.
Віталій Шабунінфото: УП

Офіс президента України готує законопроєкт, яким планує забрати з підслідності Національного антикорупційного бюро кримінальні провадження стосовно високопосадовців.

Про це у телеграм-каналі повідомляє голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

«Заради порятунку Олега Татарова (заступника глави ОПУ – ред) Офіс президента готує терміновий законопроект, яким, знищуючи антикорупційну реформу, розриває партнерство з Заходом: з підслідності НАБУ забирають топпосадовців (натомість завалюючи детективів дрібною корупцією); підривають конституційність Вищого антикорупційного суду (роблячи його спеціальним, а не спеціалізованим); дають генпрокурору право забирати справи НАБУ; всю співпрацю НАБУ з закордонними колегами кладуть під Офіс генпрокурора», – пише він.

На думку Шабуніна, Офіс президента так відреагував на рішення Вищого антикорупційного суду, який зобов'язав генпрокурора розглянути клопотання про повернення справи Татарова назад до НАБУ. Він вважає, що ця законодавча ініціатива підриває основні досягнення України у співпраці з Міжнародним валютним фондом та західними партнерами.

«Незалежність НАБУ, підслідність органу топ корупції, конституційність ВАКС, можливість вести міжнародну співпрацю НАБУ і САП (напряму без ГПУ) – це все базові умови співпраці України з Заходом. При чому, саме Володимир Зеленський на початку президентства повернув НАБУ право співпрацювати напряму з міжнародними партнерами і повноцінно запустив ВАКС», – підкреслив Шабунін.

За інформацією «Слово і діло», цим законопроєктом хочуть аби НАБУ розслідувало всі корупційні справи, а не лише стосовно високопосадовців. Також ініціативою пропонується розглядати ВАКС лише ті справи, які розслідувало НАБУ і САП. Таким чином, у разі розслідування корупційної справи Державним бюро розслідувань стосовно топпосадовця, вона потрапить не до ВАКС, а до звичайного районного суду.

Крім того, законопроєктом планують покласти на Офіс генпрокурора здійснення міжнародного співробітництва у справах НАБУ і САП. В ОПУ також хочуть заборонити директору НАБУ витребовувати в інших органів оперативні та кримінальні справи. Окремо в президентській адміністрації пропонують дозволити керівнику Офісу генпрокурора забирати в НАБУ справи і доручати їх розслідувати іншому органу.

Раніше Печерський суд зобов'язав Офіс генпрокурора забрати у НАБУ і САП справу Татарова. Пізніше заступник генпрокурора Олексій Симоненко зробив це і передав справу до Служби безпеки України. Водночас, САП подала скаргу на таке рішення і апеляційна палата ВАКС її розглядає.

Нагадаємо, НАБУ і САП заочно повідомили Татарову про підозру. Йому направили повістку про виклик до НАБУ, за якою він з'явився і одержав підозру особисто. Пізніше НАБУ і САП подали до суду клопотання про обрання запобіжного заходу Татарову у вигляді тримання під вартою із альтернативою 10 млн грн застави. Щоправда після передачі справи до СБУ Офіс генпрокурора клопотання відкликав, а суд це зробив.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: