«Велике будівництво»: що з обіцяного на 2020 рік не встигли зробити до кінця

Читать на русском

В Україні в березні минулого року стартувала програма «Велике будівництво», в рамках якої влада має намір привести до ладу інфраструктуру країни. 100 садків, 100 шкіл, 100 стадіонів, 6 тисяч кілометрів доріг – всі ці цифри ми чули не раз. «Слово і діло» пропонує подивитися, які об'єкти з обіцяних на 2020 рік не встигли зробити до кінця.

Програма Велике будівництво запрацювала в 2020 році. Слово і діло розібралося, що з обіцяного не встигли зробити.
Обіцянки щодо Великого будівництваСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Програма Велике будівництво запрацювала в 2020 році. Слово і діло розібралося, що з обіцяного не встигли зробити.
Обіцянки щодо Великого будівництваСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

«Велике будівництво»: 6,5 тисяч кілометрів доріг не відновили

Міністр інфраструктури Владислав Криклій обіцяв в 2020 році відремонтувати у Херсонській області близько 180 кілометрів доріг державного значення, полагодили – 106 кілометрів. Також привели до ладу тільки частину дороги Чугуїв – Мілове і не встигли завершити першу бетонну дорогу Дніпро – Решетилівка (рух відновили частково). Трасу Дніпро – Решитилівка обіцяв також добудувати голова Полтавської обладміністрації Олег Синєгубов.

Президент Володимир Зеленський обіцяв збудувати понад 300 кілометрів доріг у Волинській області, проклали – більше 170 кілометрів. Роботи продовжать в цьому році. У двох інших областях теж не встигли побудувати обіцяну президентом кількість доріг: в Одеській області замість 190 кілометрів зробили 170, в Закарпатській області замість 370 кілометрів – 270.

Крім того, Зеленський за 2020 рік обіцяв прокласти нову дорогу в порт Одеси: «З мером ми домовилися. Там тривалий час не будується одна дорога в порт. Зараз ми домовилися. І ми цю дорогу в цьому році дуже швидко побудуємо». Але проєкт виявився більш витратним за часом, тендер на будівництво оголосили тільки 11 вересня, а завершити роботи планують до кінця 2022 року.

Обіцянки заступника голови ОПУ Кирила Тимошенка щодо доріг теж перейшли на 2021-й. У минулому році не добудували розв'язку на трасі Київ – Одеса (біля Чабанів) і не закінчили ремонт мосту через Хаджибейський лиман. На мосту відремонтувати правий проїзд, в цьому році зроблять лівий і відкриють рух транспорту по шести смугах.

Також Тимошенко не виконав обіцянку про те, що в 2020 році в Україні відновлять 6,5 тисяч кілометрів доріг. В рамках «Великого будівництва» оновили 3926 кілометрів доріг державного значення і фактично завершені роботи на 2432 кілометрах доріг місцевого значення. Разом 6358 кілометрів.

Керівник Тернопільської ОДА Володимир Труш за 2020 рік обіцяв відремонтувати 220 кілометрів доріг, зробили лише 162 кілометри.

Які обіцянки щодо будівництва медустанов провалені

Будівельно-ремонтні роботи в 210 приймальних відділеннях, обіцяних Зеленським, в минулому році закінчити не встигли. Середній рівень готовності відділень по всій Україні – 83%. Повністю готові тільки 16-ть. У Міністерстві розвитку громад і територій повідомили, що забезпечити завершення робіт по всіх об'єктах в 2020 році не дозволяють «об'єктивні причини».

До 2021 року президент обіцяв побудувати пологове відділення Бориспільської багатопрофільної лікарні. Наприкінці грудня з журналістського розслідування стало відомо, що поки зробили тільки демонтажні роботи плитки, чорнові внутрішні роботи і утеплили фасадну стіну. До завершення будівництва ще далеко.

Олег Синєгубов не виконав обіцянку добудувати і ввести в експлуатацію 8 приймальних відділень в Полтавській області. Всупереч планам їхню реконструкцію завершать на початку 2021 року. Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль у своїй області обіцяв запустити 7 модернізованих приймальних відділень, причому ще в жовтні. Тільки два відділення заробили в 2020 році, решту відклали на 2021-й.

Які школи і спортивні об'єкти не встигли зробити

Зеленський обіцяв у Волинській області побудувати 7 нових шкіл в 2020 році. Фактично реконструювали 5 наявних навчальних закладів.

Відкрити 8 шкіл до вересня обіцяв уже колишній глава Запорізької обладміністрації Віталій Боговін. До 1 вересня завершили ремонт тільки 3 шкіл.

Міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов торік в рамках «Великого будівництва» обіцяв побудувати 30 шкіл: «Можу говорити про перше досягнення програми «Велике будівництво». Сто шкіл – завершено, що є повним виконанням першочергового плану. Створено більше ніж 8 тисяч нових учнівських місць. І взагалі ми плануємо перевиконати цю програму в частині шкіл і плануємо побудувати ще додатково 30 шкіл. І це буде зроблено в цьому році». Однак перевиконати план змогли тільки на 14 шкіл, інші об'єкти завершать цього року.

Голова Закарпатської ОДА Олексій Петров обіцяв звести 7 спортивних комплексів до кінця року, вдалося – тільки 5 спортмайданчиків, інші навіть не розпочинали.

У Тернопільській області в 2020 році глава ОДА Труш обіцяв завершити будівництво водної арени: «І ми вже в вересні місяці плануємо провести тут чемпіонат світу з веслування серед ветеранів». У вересні відкрили тільки першу чергу об'єкта, планують ще побудувати обвідний канал.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало, які реформи чекають на Україну в 2021 році.

Також ми розібралися, на які цілі та скільки коштів витратили з Фонду боротьби з COVID-19.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: