Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський запевнив, що до 2021 року будуть завершені будівельно-ремонтні роботи в 210 приймальних відділеннях

20 жовтня 2020 року президент України Володимир Зеленський запевнив, що до 2021 року будуть завершені будівельно-ремонтні роботи в 210 приймальних відділеннях. Нагадаємо, 19 лютого 2020 року президент України Володимир Зеленський заявив, що в 2020 році буде відремонтовано понад 200 приймальних відділень опорних лікарень – саме у відновлених відділеннях мають установити обладнання (див. джерело №№ 1-2).
Не виконано
Сказано 20 жовтня 2020 р.

Джерело

  • https://www.president.gov.ua/news/poslannya-prezidenta-ukrayini-volodimira-zelenskogo-do-verho-64717
  • https://www.president.gov.ua/news/ponad-200-prijmalnih-viddilen-maye-zyavitisya-v-ukrayini-do-59897
  • https://www.president.gov.ua/news/volodimir-zelenskij-shvidka-dobudova-prijmalnih-viddilen-ce-65577
  • https://www.minregion.gov.ua/press/news/oleksij-chernyshov-131-pryjmalne-viddilennya-vzhe-gotovo-do-vstanovlennya-medychnogo-obladnannya/
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/87007.html
  • Запит редакції
  • Лист Мінгромад від 21 грудня 2020 року
  • Лист міністерства

Результат

Враховуючи те, що у 2020 році не вдається провести обіцяні роботи у 210 приймальних відділеннях, обіцянці від 20 жовтня 2020 року присвоєно статус «не виконано».

Перші сумніви щодо успішного виконання цієї обіцянки виникли на початку листопада 2020 року. 12 листопада в інтерв'ю для аналітичного порталу «Слово і діло» профільний міністр Чернишов не звітував про завершення будівельно-ремонтних робіт в перших відділеннях. Натомість він розповів, демонструючи будівельну готовність в гаджеті, що: «Ось у нас уже з 210 приймальних розпочаті роботи по 192. Це багато, тому що ми їх почали будувати набагато пізніше, аніж планувалось спочатку. До кінця року вони повинні бути готові».

Далі, в середині грудня, Офіс Президента і Мінгромад опублікували суперечливу інформацію:

– 10 грудня у Мінгромад написали: «131 приймальне відділення, що включено цього року до програми «Велике будівництво», вже готово до встановлення медичного обладнання»;

– 14 грудня у Офісі Президента написали: «Уже готова половина з 210 обіцяних приймальних відділень екстреної медичної допомоги, які будують з ініціативи Президента України Володимира Зеленського».

Тобто, через 4 дні кількість «готових» відділень раптово зменшилась на 26 одиниць. Але, як бачимо, про мінімум 200 готових відділень, станом на середину грудня, мова не йде. І назвати таке звітування якісним та результативним неможливо.

З метою з'ясування всіх деталей та успішності виконання цієї обіцянки було направлено запити у Мінгромад:

– «Скільки приймальних відділень, у рамках програми «Велике будівництво», було реконструйовано (побудовано/відремонтовано) станом на 15 грудня 2020 року? Скільки приймальних відділень, у рамках програми «Велике будівництво», буде реконструйовано (побудовано/відремонтовано) до кінця 2020 року? Чи вдається виконати план – 210 таких об'єктів у 2020 році?»;

– «Скільки приймальних відділень, у рамках програми «Велике будівництво», вже реконструйовано/побудовано/відремонтовано станом на поточну дату? Планувалося понад 200. Які прогнозні розрахунки щодо завершення робіт на всіх об'єктах?».

Відповідь на ці запити було об'єднано міністерством в один лист, який редакція отримала 21 грудня. У листі написали наступне: «За рахунок субвенції наказами Мінрегіону затверджено до фінансування 200 приймальних відділень на яких на сьогоднішній день здійснюються будівельні роботи. За інформацією, наданою Київською міською та обласними державними адміністраціями станом на 17.12.2020, будівельні роботи завершено на 16 об’єктах».

У Мінгромад пояснили, що зараз існують об'єктивні причини, які не дозволяють забезпечити завершення будівельних робіт до кінця 2020 року на окремих об'єктах: «Зокрема, поширення захворюваності населення на гостру респіраторну хворобу COVID-19 та неможливість виконання будівельних робіт в лікарнях, які надають медичну допомогу таким пацієнтам 24/7, і здатність замовників реалізувати проєкти в умовах, що склалися в країні».

Редакція продовжує слідкувати за виконанням обіцянки від 4 лютого 2020 року про будівництво понад 200 приймальних відділень медичної допомоги по всій Україні. Тоді президент не обмежував себе термінами.

Також відстежується виконання обіцянки про забезпечення цих відділень обладнанням.