Дев'ятий місяць роботи Кабміну: як міністри виконують обіцянки

Читать на русском

«Слово і діло» продовжує відстежувати обіцянки Кабінету міністрів Дениса Шмигаля. За дев'ять місяців роботи прем'єр і члени уряду виконали 272 обіцянки, провалили – 98 і 845 залишається в процесі реалізації (без урахування неприйнятої програми дій).

За період з 5 листопада по 4 грудня в Кабміні дали 113 нових обіцянок, виконали – 21, провалили – 12.

Як аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок всіх політиків, можна подивитися в нашому регламенті.

Які обіцянки за місяць провалили міністри

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль не виконав обіцянку про те, що робітники державних шахт будуть отримувати зарплату вчасно і в повному обсязі. Станом на 1 жовтня, за даними Міністерства енергетики, борг із зарплати перед працівниками державних вугледобувних підприємств становив 292,3 млн грн.

На початку листопада проблема все ще не була вирішена. У державному бюджеті планується передбачити ще 1,4 млрд грн на виплати гірникам до кінця року і погашення заборгованості, яка тягнеться ще з вересня. Необхідний для цього закон №4119 парламент ухвалив. Борги перед шахтарями погасять, але зарплата все одно надійде не в належний термін.

Також Шмигаль провалив обіцянку ініціювати залучення допомоги міжнародних фінансових організацій для відшкодування частини відсотків по кредитах для міст. Однак такого запиту до МФО не було. «Ресурси МФО залучаються Україною для підтримки державного бюджету, здійснення інституційних і структурних реформ, підготовки і реалізації довгострокових інвестиційних проєктів, відповідних пріоритетних напрямів економічного розвитку України і відповідним стратегіям МФО», – пояснили в Міністерстві фінансів.

Максиму Степанову не вдалося в листопаді забезпечити збільшення кількості ПЛР-тестів на коронавірус до 50 тисяч на добу. Крім того, до середини листопада міністр охорони здоров'я не зміг збільшити кількість ліжок, підключених до кисню, до 26 тисяч.

Крім того, міністр обіцяв, що в цьому році районні та міські лікарні України отримають 210 нових комп'ютерних томографів. Однак нещодавно в інтерв'ю «Слово і діло» Степанов заявив, що не говорив про закупівлю 210 томографів, закупити, насправді, планують 161. Станом на кінець листопада ситуація не змінилася: заступник міністра Світлана Шаталова розповіла, що планують встановити 161 томограф.

Міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов в березні заявляв, що планує провести «швидкий» внутрішній аудит справ у відомстві. Але до сьогоднішнього дня аудит не проводили і в цьому році його не буде. Тому обіцянка не виконана.

Які обіцянки за місяць виконали в Кабміні

Шмигаль в червні пообіцяв збільшити штрафи за порушення правил карантину: «Ми плануємо збільшити штрафи за неносіння масок в громадських місцях, в громадському транспорті, штрафи для власників цих громадських місць і транспорту». Кабмін розробив і подав до Верховної ради відповідний законопроєкт, який депутати схвалили. Тепер за відсутність маски повинні штрафувати на суму від 170 до 255 гривень.

Як і обіцяв Олексій Резніков, в листопаді було відкрито два контрольно-пропускні пункти – «Золоте» і «Щастя». Державна прикордонна служба почала оформляти вихід на тимчасово окуповані території Донбасу, але бойовики відмовляються пропускати людей. Зараз з цього приводу ведуться переговори в контактній групі.

Міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт виконав обіцянку з програми Кабміну затвердити і забезпечити реалізацію довгострокової політики розвитку спорту. Уряд прийняв постанову «Про затвердження Стратегії розвитку фізичної культури і спорту на період до 2028 року». Документ передбачає залучення інститутів громадянського суспільства, в тому числі молодіжних та дитячих громадських організацій до проведення заходів щодо підвищення оздоровчої рухової активності населення.

Міністр фінансів Сергій Марченко запевняв, що до 2021 року будуть закуплені «всі необхідні апарати ШВЛ». У жовтні-листопаді МОЗ, прем'єр і ДП «Медичні закупівлі» запевнили, що дефіциту ШВЛ в Україні немає – задіяно менше 20% апаратів по країні. У жовтні завершилися тендерні процедури закупівель 200 апаратів ШВЛ. Обіцянка – виконано.

Також Марченко виконав обіцянку призначити керівника Державної митної служби України, ним став Павло Рябікін.

Обіцянки Кабінету міністрів за попередній місяць можна подивитися тут.

Нагадаємо, раніше ми писали, які обіцянки українські політики повинні виконати до кінця року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: