Восьмий місяць роботи Кабміну: як міністри виконують обіцянки

Читать на русском

«Слово і діло» продовжує відстежувати обіцянки уряду Дениса Шмигаля. За вісім місяців роботи прем'єр-міністр і члени Кабміну виконали 260 обіцянок, провалили – 89 і 767 залишається в процесі виконання (без урахування неухваленої програми дій).

За період з 5 жовтня по 4 листопада міністри дали 84 нових обіцянок, виконали – 40, провалили – 5.

Як аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок всіх політиків, можна подивитися в нашій методології.

Які обіцянки за місяць провалив Кабмін

Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Ігор Петрашко не виконав обіцянку про те, що найближчим часом запрацює програма «Нові гроші» (часткове гарантування державою зобов'язань перед кредитором за пулом (портфелем) кредитів). Обіцянка була озвучена пів року тому, але програма не запрацювала.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов провалив обіцянку закупити близько 840 апаратів штучної вентиляції легенів. Нещодавно в інтерв'ю «Слово і діло» він пояснив, що Україна не потребує такої великої кількості апаратів ШВЛ для пацієнтів з коронавірусом. ДП «Медичні закупівлі» придбало 200 апаратів. Згідно зі статистикою, в країні задіяні тільки 10%.

У проєкті «єМалятко» поки що недоступна обіцяна Михайлом Федоровим кількість послуг, а саме 10. Таке зобов'язання міністр цифрової трансформації давав ще в лютому. Зараз в проєкті доступні 8 послуг: державна реєстрація народження, визначення походження дитини, присвоєння дитині номера платника податків, внесення інформації про новонародженого до Єдиного державного демографічного реєстру, призначення допомоги при народженні, призначення допомоги на дітей з багатодітних сімей, реєстрація місця проживання новонародженого, внесення відомостей про дитину до Реєстру пацієнтів.

Що за місяць змогли зробити міністри Шмигаля

Михайло Федоров виконав кілька обіцянок, пов'язаних з додатком «Дія». Мова про обіцянки в жовтні запустити цифрове свідоцтво про народження, можливість отримання інформації про борги з їх оплатою, можливість сплати штрафів, можливість почати і завершити будівництво (категорії CC1) онлайн. Також в додатку запровадили можливість передачі технічного паспорта від власника іншому водієві.

Крім того, Федоров виконав обіцянку найближчим часом представити оновлену послугу з реєстрації ТОВ. У додатку «Дія» можна зареєструвати ТОВ в режимі онлайн на підставі модельного статусу. Послуга дозволяє також вибрати спрощену систему оподаткування і подати заяву на реєстрацію платником податку на додану вартість.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль виконав обіцянку забезпечити проведення виборів-2020 на новій територіальній основі. Навесні був ухвалений закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення територій та адміністративних центрів територіальних громад». Відповідно до нього було створено 1469 громад. На цій територіальній основі 25 жовтня відбулися вибори.

Як і обіцяв прем'єр, було знайдено додаткове фінансування для будівництва мостопереходу в Херсоні. Верховна рада внесла зміни до бюджету-2020 і, зокрема, виділила 300 млн грн субвенції бюджету Херсонської області на будівництво шляхопроводу в Херсоні. Кабмін ухвалив постанову про порядок і умови надання цієї субвенції.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба впорався із зобов'язанням запровадити електронну чергу для прийому громадян у всіх консульствах. Наприкінці вересня Кулеба заявив, що у всіх 116 консульствах і посольствах України за кордоном є електронна черга.

Ольга Буславець виконала обіцянку про те, що в Раду внесений законопроєкт про відновлення ЕСКО-закупівель в бюджетній сфері. 28 жовтня Кабмін зареєстрував законопроєкт про внесення змін до закону «Про введення нових інвестиційних можливостей, забезпечення прав і законних інтересів суб'єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації». Його мета – відновити ЕСКО-механізм в бюджетній сфері, на об'єктах державної та комунальної форми власності. Механізм полягає в тому, що виконавець енергосервісу реалізує енергоефективні заходи, гарантує досягнення певного рівня економії енергоресурсів і повертає вкладені інвестиції за рахунок отриманої економії витрат на оплату спожитих паливно-енергетичних ресурсів і комунальних послуг протягом терміну дії енергосервісного договору.

Нагадаємо, обіцянки Кабінету міністрів за попередній місяць можна подивитися в нашому дайджесті.

Також ми писали про те, скільки Денис Шмигаль і міністри заробили у вересні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: