Буславець звільнили з посади в.о. голови Міненерго: топ виконаних і провалених обіцянок

Читать на русском

Кабінет міністрів звільнив Ольгу Буславець з поста виконувачки обов'язків міністра енергетики і залишив її на посаді першої заступниці. Навесні Буславець хотіли призначити повноправним міністром, проте через недостатню підтримку в парламенті кандидатуру відкликали. Замість цього Кабмін в обхід Ради призначив її в.о. голови Міненерго. «Слово і діло» склало топ виконаних і провалених обіцянок Буславець.

На посаді в.о. міністра Буславець дала 52 обіцянки: виконала – 17 (33%), провалила – 15 (29%), ще 20 на момент звільнення залишалися у процесі реалізації.

Топ провалених обіцянок Буславець

Ольга Буславець не виконала обіцянку забезпечити розроблення і виконання програми реформування вугільної галузі. Станом на листопад концепція реформування вугільної галузі перебувала на узгодженні у центральних органів виконавчої влади. Щоб реалізувати концепцію, в 2021 році планують розробити і затвердити держпрограму трансформації вугільних регіонів і план заходів до неї.

Місяць тому Буславець мала намір запустити Фонд декарбонізації: «Він стане кроком щодо зменшення вуглецевого сліду української продукції, що також дозволить позбутися додаткового мита – так званого «вуглецевого тарифу», який може бути запроваджений уже наступного року. Фонд на практиці допоможе Україні досягти взаємовигідного партнерства з країнами ЄС у сфері сталого розвитку та впровадження Зеленої угоди». Законопроєкт, необхідний для роботи фонду на момент звільнення Буславець, не був ухвалений навіть у першому читанні. Так що обіцянка не виконана.

Наприкінці травня в.о. міністра пообіцяла «незабаром» ввести в дію фінансову модель ПСО для ринку електричної енергії. «Це допоможе державним енергогенерувальним підприємствам всю свою електроенергію продавати на ринку і отримувати за неї конкурентну ціну», – наголошувала Буславець.

Станом на кінець листопада діє «перехідна модель», а фінансову модель можуть запровадити в 2021 році. Для цього потрібно змінити положення про покладання спеціальних обов'язків учасників ринку електроенергії для забезпечення суспільних інтересів в процесі функціонування ринку. За шість місяців модель не змінили, таким чином обіцянка не виконана.

Крім того, Буславець зобов'язалася розв'язати проблему накопичення боргів на ринку електроенергії. Щоб закон «Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на гуртовому ринку електричної енергії» запрацював, потрібно ухвалити ще три законопроєкти, які торік були зареєстровані в Раді, але не проголосовані. Також нещодавно Європарламент критикував українську владу за невиконання фінансових зобов'язань перед інвесторами в «зелену» енергетику в частині виплати боргу щодо «зеленого» меморандуму. Зважаючи на це, обіцянка не виконана.

Топ виконаних обіцянок Буславець

Буславець виконала обіцянку ліквідувати заборгованість перед шахтарями, вона було в програмі дій Кабміну. Влітку Міністерство енергетики погасило перед шахтарями поточну заборгованість із зарплати, а також забезпечило її виплату. Крім того, Верховна рада незадовго до відставки Буславець ухвалила закон, який передбачає виділення 1,4 млрд грн на зарплати гірникам. Це означатиме вихід на 100% розрахунки держави перед робітниками вугільної галузі.

Також Буславець виконала намір ввести у дію спрощений механізм зміни постачальника на ринку природного газу для побутового споживача. НКРЕКП своєю постановою спростив механізм зміни постачальника, тепер це можна зробити онлайн через заявку з пакетом документів на сайті газової компанії. Уряд, у свою чергу, вдосконалив процедури і умови роботи постачальника «останньої надії» (компанія, яка зобов'язана протягом 60 днів постачати газ споживачеві, якщо він залишиться без постачальника).

Виконана обіцянка запровадити для суб'єктів господарювання, які виробляють енергію з відновлюваних джерел, відповідальність за небаланс. Кабмін вніс законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії», який вже ухвалений і набув чинності. Він передбачає часткову (50% – частка відшкодування гарантованому покупцю) відповідальність за небаланс своїх фактичних та прогнозних графіків виробництва електроенергії для всіх виробників. Вона діятиме від 2021 року. А з 2022 року запровадять повну відповідальність за небаланс.

Нагадаємо, уряд призначив Юрія Бойка виконувачем обов'язків міністра енергетики.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: