У ВАКС пояснили, чому зняли браслет з нардепа Юрченка

Читать на русском
Слідчий суддя антикорупційного суду дійшов висновку, що слідство недовело існування двох ризиків для продовження обов'язку про браслет.
Олександр Юрченко

Вищий антикорупційний суд не знайшов підтвердження ризиків перешкоджання розслідуванню іншим чином та вчинення іншого правопорушення народним депутатом Олександром Юрченко і тому з нього зняли електронний браслет.

Про це йдеться в рішенні слідчого судді ВАКС Сергія Мойсака від 3 листопада, повідомляє «Слово і діло».

На думку судді Мойсака, посилання прокурора САП на існування ризику перешкоджання кримінальному провадженню іншим чином є необґрунтованим, оскільки вони носять не конкретний характер та є фактично ідентичними тим, що зазначені прокурором в обґрунтування ризику незаконного впливу на свідків у цій справі.

Також суддя відкинув і наведений ризик про можливе вчинення іншого злочину Юрченком. Нібито цей ризик не знайшов свого підтвердження під час розгляду справи. Суддя зазначає, що органи правопорядку навіть не проводили негласні слідчі (розшукові) дії на підтвердження існування даного ризику. Тому прокурор САП не довів необхідність продовження носіння браслету нардепом. До того ж, адвокат Юрченка стверджував, що браслет працює несправно і це завдає йому страждань.

Крім того, майже ідентичні висновки слідчий суддя ВАКС Мойсак зробив і стосовно неофіційного помічника Івана Фіщенка, знявши з нього браслет. На його думку, прокурором САП недоведено існування ризику перешкоджання кримінальному провадженню іншим чином, а браслет, за твердженням сторони захисту, працює несправно і заважає підозрюваному.

Раніше ВАКС взяв під варту Юрченка з альтернативою 3 млн грн застави. Пізніше за нього внесли гроші і він вийшов під обов'язки. До цього суд заарештував і його неофіційного помічника Івана Фіщенка з альтернативою 1 млн грн застави. Ці гроші за нього внесли і він вийшов із СІЗО.

Нагадаємо, НАБУ спочатку повідомило про підозру помічнику нардепа Юрченка в одержанні неправомірної вигоди. Пізніше у відомстві повідомили, що генеральна прокурорка Ірина Венедіктова не підписує підозру нардепу і тому оприлюднили відео з доказами причетності Юрченка до справи. Через два дні очільниця Офісу генпрокурора підозру підписала, а САП її вручила нардепу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: