Електронні петиції: як Зеленський реагує на прохання українців

Читать на русском

З серпня 2015 року на сайті президента працює сервіс електронних петицій громадян. За три місяці звернення повинно набрати щонайменше 25 тисяч голосів, щоб на нього відреагував глава держави. За майже рік президентства Володимира Зеленського на сайті ОПУ з'явилося понад 16,7 тисячі петицій. «Слово і діло» розібралося, скільки з них були розглянуті, а скільки – залишилися без відповіді.

З дня інавгурації Зеленського було зареєстровано 16 тисяч 731 петиція, більшість із них (80%) не набрали достатньої кількості голосів для розгляду. Дві петиції зараз перебувають на розгляді, а 19 – вже отримали офіційну відповідь.

На розгляді зараз перебуває петиція з вимогою передати Києво-Печерську лавру в користування Православній церкві України, а також петиція «Народ України дякує Петру Олексійовичу Порошенку – президенту України» (як такої вимоги в петиції немає).

Шість петицій Володимир Зеленський взяв до уваги. Наприклад, він звернувся до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням розробити й затвердити план заходів щодо реалізації стратегії розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги. Крім того, за дорученням Зеленського буде розглянуто питання запровадження в Україні професійного свята – Дня працівника Державної кримінально-виконавчої служби.

Отримала також відповідь петиція з проханням навести лад з обігом зброї, зокрема, дозволити її використання для захисту. Як йдеться у відповіді, легалізація зброї передчасна. Пропозицію скоротити кількість народних депутатів до 100 осіб вивчить комісія з питань правової реформи.

Остання петиція, на яку відповів президент, містила заклик звільнити з посади керівника ОПУ Андрія Єрмака. У відповіді йдеться про те, що керівник Офісу президента призначається на посаду на термін повноважень глави держави та звільняється президентом. А правоохоронні органи зараз перевіряють інформацію про можливі порушення закону. Практично така ж відповідь була на петицію про звільнення Андрія Богдана.

На петицію з вимогою звільнити главу МВС Арсена Авакова Зеленський відповів, що «законодавчо визначені підстави для участі президента у звільненні поки відсутні».

Станом на 12 травня найбільша кількість голосів у петиції з вимогою відкликати законопроект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо протидії злочинам на грунті ненависті за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності)». Петиція вже набрала 24,4 тисячі голосів при тому, що на збір підписів є ще два місяці.

Нагадаємо, «Слово і діло» підрахувало, у скільки українцям обходиться утримання вищих органів влади.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: