Сьомий місяць роботи Кабміну: як міністри виконують обіцянки

Читать на русском

«Слово і діло» продовжує відстежувати обіцянки Кабінету міністрів Дениса Шмигаля. За сім місяців роботи прем'єр-міністр і члени уряду виконали 221 обіцянку, провалили – 80 і 710 залишається в процесі виконання.

За період з 5 вересня по 4 жовтня міністри дали 89 нових обіцянок, виконали – 38, провалили – 6.

З методологією, за якою аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок всіх політиків, можна ознайомитися тут.

Які обіцянки за місяць провалив Кабмін

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль не виконав обіцянку в цьому році виділити 10 млрд грн державних гарантій в рамках програми «Нові гроші». «У цьому і наступному році ми будемо виділяти по 10 мільярдів державних гарантій, щоб прогарантувати і дати можливість бізнесу отримати в банках нові гроші на свій розвиток, у тому числі на збереження і створення нових робочих місць», – говорив Шмигаль. Однак змінами до державного бюджету передбачили тільки 5 млрд грн.

Віцепрем'єр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров не виконав обіцянку до вересня завершити бета-тестування проекту «еМалятко», тестування тривало ще на початку осені.

Денис Малюська забув про обіцянку зареєструвати у Верховній раді законопроект щодо діяльності нотаріусів. «Нотаріуси взагалі отримають більше прав. Вони зможуть самостійно контролювати себе. Нотаріальна палата здійснюватиме контроль замість Мін'юсту. Зрештою, вони перейдуть на електронний нотаріат, а не зберігатимуть всі ці величезні архіви», – розповідав міністр юстиції. Ініціативу він обіцяв подати до вересня, але не подав.

До вересня міністр інфраструктури Владислав Криклій обіцяв Київській області 100 автомобілів пересувних відділень від «Укрпошти». Всього за інформацією міністерства 30 вересня для пересувних відділень «Укрпошти» передали 500 автомобілів, які направили по 6 областям. Київська область отримала 94 авто, тобто менше обіцяного і пізніше за терміном.

Які обіцянки виконали міністри

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов виконав обіцянку збільшити кількість ПЛР-тестів на коронавірус до 20 тисяч на добу. На кінець вересня, за інформацією МОЗ, за добу робили 27, 24, 29, 26 тисяч ПЛР-тестів.

Також Степанов виконав обіцянку про те, що в проєкт держбюджету на 2021 рік закладено 1,75 млрд грн на потреби екстреної допомоги. Передбачили в проєкті бюджету – 2 млрд.

Шмигаль в березні обіцяв найближчим часом ініціювати призначення міністрів на вільні вакансії в уряді. Протягом півроку уряд запропонував призначення міністрів на вакантні посади, але не всі призначення були підтримані (мова про Сергія Шкарлета і Ольгу Буславець). Однак ініціативи від Кабміну були – обіцянка виконана.

Віцепрем'єр Олексій Резніков виконав обіцянку з програми ввести механізм виплати компенсацій за житло, зруйноване в результаті російської агресії, а також обіцянку удосконалити перелік і обсяг обмежених або заборонених до переміщення через лінію розмежування товарів.

Владислав Криклій обіцяв до кінця 2020 року закупити 220 відеокамер для доріг державного значення. У Міністерстві інфраструктури на початку вересня повідомили, що тендери на закупівлю комплексом проведені і договори уклали. Пізніше інформацію підтвердили в Державному агентстві інфраструктурних проєктів.

Виконуючий обов'язки міністр освіти Сергій Шкарлет виконав обіцянку з програми розширити доступ абітурієнтів з тимчасово окупованих територій в українські вузи. В Україні до 100 збільшили кількість освітніх центрів «Крим – Україна» і «Донбас – Україна», в такі центри повинні спочатку звертатися абітурієнти з тимчасово окупованих територій. Далі вони складають іспити з української мови, історії України та профільного предмету. Заяви абітурієнту можуть подавати в усі вузи України, раніше список був обмежений. Крім того, Верховна рада ухвалила закон для того, щоб абітурієнти з окупованих територій Криму і Донбасу вступали без ЗНО.

Нагадаємо, обіцянки уряду за попередній місяць можна подивитися в нашому дайджесті.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: