Законопроєкт Зеленського: як вплине ініціатива президента на кризу довкола КСУ

Читать на русском
Богдан Бондаренкоексперт з конституційного права

Глава держави Володимир Зеленський вважає рішення КСУ щодо декларування публічним виявом змови частини старих еліт і олігархів. Раніше президент подав до Верховної ради законопроєкт, яким пропонує звільнити весь склад Конституційного суду. У коментарі «Слово і діло» експерт у галузі конституційного права Богдан Бондаренко відзначив, що у разі ухвалення президентського законопроєкту про КСУ, ситуація в країні стане некерованою і наслідки можуть бути катастрофічними.

Бондаренко вважає, що реальна конституційна криза розпочнеться, якщо законопроєкт про розпуск КСУ буде ухвалений.

«Якщо вони не зупиняться і будуть продовжувати проштовхувати цей законопроект, замість того, щоб вирішувати питання адекватним шляхом, то ми опинимося у конституційній кризі. Поки що є невеликі шанси вийти із цієї ситуації законним шляхом. Якщо це законопроєкт почнуть розглядати – конституційна криза невідворотна», — сказав Бондаренко.

Експерт відзначив, що у президента немає повноважень виступати з такою ініціативою.

Конституційна криза: чи продовжаться протести через рішення КСУЧерез рішення КСУ не варто очікувати масштабних протестів, оскільки у такий спосіб вийти з кризи неможливо, вважає експерт.

«Для загального розуміння: президент не має таких повноважень, щоби ліквідувати Конституційний суд. Якщо він це зробить – прогнозувати будь-які наслідки стане просто неможливо. Ситуація стане некерованою», — сказав Бондаренко.

На думку Бондаренка, варто затвердити зміни до антикорупційного законодавства з урахуванням зауважень КСУ.

«Треба займатися іншим: вносити законопроєкт, який стосується відновлення цих положень, які були скасовані, з урахуванням позицій Конституційного суду. Треба вирішувати питання щодо статті, яка була скасована, стосовно незаконності декларування: або її переписувати або ставити адміністративну відповідальність. Ці самі положення треба відновити, зареєструвавши новий законопроєкт. Конституційний суд не заперечує, щоб ці положення були внесені знову, але з урахування позиції КС. Це нескладно і це треба зробити. Замість цього вони почали воювати й це — ненормально», — пояснив юрист.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує звільнити весь склад Конституційного суду.

Потім голова КСУ заявив, що в законопроєкті Зеленського є ознаки конституційного перевороту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: