Голова КСУ через суд заблокував припис НАЗК

Читать на русском
Напередодні останнього рішення КСУ про повноваження Нацагентства та долю кримінальної статті керівник Олександр Тупицький подавав позов до ОАСК.
Олександр Тупицький

Голова Конституційного суду України Олександр Тупицький за місяць до скасування повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції та кримінальної статті за брехню в декларації через суд заблокував припис від НАЗК.

Відповідний позов та заяву про його забезпечення Тупицький подав до Окружного адміністративного суду міста Києва, повідомляє «Слово і діло».

Заяву про забезпечення позову голови КСУ частково задовольнив суддя ОАСК Валерій Кузьменко ще 24 вересня. Цим рішення суд зупинив дію припису керівника НАЗК Олександра Новікова голові КСУ Тупицькому, в якому від керівника суду вимагали усунути порушення вимог закону «Про запобігання корупції» щодо ненадання НАЗК інформації про дотримання законодавство щодо конфлікту інтересів у суддів КСУ; провести службове розслідування щодо ненадання інформації про те, чи одержували судді КСУ повідомлення про конфлікт інтересів та вирішити питання щодо притягнення винної особи до дисциплінарної відповідальності.

У самому позові Тупицький просив ОАСК визнати складання йому припису головою НАЗК неправомірними; визнати незаконним і скасувати цей припис, а також визнати дії необґрунтованим та незаконними дії посадовця НАЗК щодо направлення до КСУ запиту про дотримання законодавства серед суддів КСУ в частині конфлікту інтересів. Крім того, голова КСУ просив ОАСК зобов'язати Новікова вжити заходів щодо негайного розміщення на сайті НАЗК спростування оприлюдненої інформації про те, що КСУ відмовився надати інформацію щодо повідомлень про конфлікт інтересів у суддів суду.

Наразі позов досі розглядається ОАСКом, а заява про забезпечення позову оскаржується Нацагентством у Шостому апеляційному адмінсуді. Засідання заплановане на 19 листопада.

Нагадаємо, Конституційний суд визнав неконституційними повноваження НАЗК стосовно перевірки декларацій, моніторингу життя посадовців, складання приписів та повідомлень про конфлікт інтересів тощо. Також КСУ скасував статтю Кримінального кодексу України, яка передбачала відповідальність за брехню в декларації.

У НАЗК повідомляли, що таке рішення суд ухвалив в умовах конфлікту інтересів. Зокрема, журналіст «Слово і діло» з'ясував, що трьох суддів КСУ планували викликати до Нацагентства для дачі пояснень щодо можливого конфлікту інтересів під час голосування про скасування повноважень НАЗК та статті ККУ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: