Рішення КСУ загрожує безвізовому режиму України з ЄС: що пишуть в соцмережах

Читать на русском

Рішення Конституційного суду загрожує безвізу України з ЄС. Що про це думають в соцмережах.

Рішення Конституційного суду України щодо недостовірного декларування може стати підставою для припинення безвізового режиму між Україною і Європейським союзом. Це випливає з листа посла України при ЄС Миколи Точицького на адресу віцепрем'єра Ольги Стефанішиної.

У листі йдеться, що в Євросоюзі стурбовані останніми рішеннями КСУ, які стосуються антикорупційних органів. У свою чергу, однією з підстав для призупинення дії безвізу є відхід держави від критеріїв, після виконання яких безвіз запровадили.

«Слово і діло» подивилося, що про такий розвиток подій пишуть в соцмережах.

«Так сумувала за романтизмом збору довідок на візу: анкетами, виписками, залишках по карті, довідками з місця роботи. Тією прекрасною нервозністю і очікуванню – дадуть візу чи ні. Оплатою візового збору, нарешті. Тим самим 30 євро. Нудьгувала по перевірках наявності коштів на карті прямо у візовому центрі, коли йдеш до банкомату, суєш туди картку і повертаєшся до віконця з чеком. Довгих черг в польському консульстві теж не вистачало в моєму житті, як і роздумів про те, яка країна дасть візу легше», – написала Марія Жартовська.

«Ще одна передвиборча обіцянка виконується. Заробітчани повернуться в Україну. P.S. Процес скасування довгий і болісний, в тому числі і для ЄС, але якщо його запустять, то далі його зупинити практично неможливо», – написав Олексій Мушак.

«Думаю, безвіз з ЄС потрібно скасувати не всім громадянам України, а суддям Конституційного суду, депутатам ОПЗЖ і групи «За Минуле», а також Ігорю Коломойському, який їх всіх надихає. На відпочинок – до Анталії, на шопінг – в Краснодар», – вважає Віталій Сич.

«З ЄС вже пускають сигнали про призупинення безвізу через рішення ОАСК і КСУ. Якщо все піде в такому ж темпі і напрямку – те ж саме буде і з кредитуванням України. Що як би ... цілком прогнозовано. Що з боку громадськості, що з боку влади, з боку ініціаторів звернення в КСУ з ряду норм антикорупційного законодавства, натхнених Коломойським і РФ. Це і була їхня мета. Нас прискорено штовхають від західних до азійських кредиторів. Що завжди завершується плачевно», – написав Роман Кулик.

«Реакція ЄС на рішення КСУ з електронного декларування виявилася досить стриманою. У всякому разі, на даний момент. Жодних загроз стосовно безвізу не пролунало, а лише обережні нагадування про умови надання фінансової допомоги Україні. Швидше не виключено, що в ЄС в силу власних фінансових труднощів на тлі пандемії зацікавлені якраз в скороченні фінансової допомоги Україні, а не в заморожуванні політичних і юридичних домовленостей, таких як безвіз. Потрібен тільки формальний привід», – вважає Дмитро Воронков.

Нагадаємо, КСУ 27 жовтня визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування.

Експерт розповів «Слово і діло», чи може президент Володимир Зеленський ліквідувати Конституційний суд.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: