Питання Зеленського №3 про скорочення кількості нардепів: світовий досвід

Читать на русском

25 жовтня в Україні відбудеться всеукраїнське опитування, анонсоване президентом Володимиром Зеленським. Третє запитання звучить так: «Чи потрібно скоротити Верховну раду України до 300 народних депутатів?». В ОПУ заявили, що зменшення кількості нардепів може позитивно позначитися на якості представництва інтересів виборців, а також виправдано з урахуванням нового адміністративно-територіального устрою України. «Слово і діло» вивчило, скільки населення припадатиме на одного депутата в разі проведення реформи, і який світовий досвід в цьому питанні.

Конституційний склад Верховної ради України – 450 народних депутатів (після анексії Криму фактично стало 423). Населення України становить приблизно 41,6 млн осіб, на одного депутата припадає 92,4 тисячі українців.

Близька до цього ситуація в Канаді – там на одного депутата припадає 106,4 тисячі громадян. У Гватемалі один депутат представляє інтереси 101,6 тисяч осіб, в парламенті 160 членів, а населення становить 16,3 млн. Менше 10 млн складає населення Азербайджану, на одного депутата (загалом їх 125) припадає 76,9 тисяч осіб.

Якщо в Україні скоротять кількість нардепів до 300, то на одного парламентарія припадатиме 138,6 тисяч громадян. Приблизно таке ж співвідношення зараз в ПАР – на одного депутата (їх 400 в нижній палаті) - 138,2 тисяч людей. У Німеччині на одного депутата є 136,6 тисяч громадян. Нижня палата парламенту складається з 598 депутатів, а населення країни – 81,7 млн.

У Туреччині в парламенті 600 членів, при населенні країни в 78,3 мільйонів на одного депутата припадає 130,5 тисяч людей.

Раніше «Слово і діло» писало, що потрібно знати про скорочення кількості народних депутатів.

Нагадаємо, перше питання Зеленського було про те, чи підтримують українці довічне ув'язнення за корупцію в особливо великих розмірах. «Слово і діло» вивчило, яке покарання за корупцію передбачено в інших країнах світу.

Також ми проаналізували світовий досвід створення вільних економічних зон. Друге питання Зеленського стосується цієї теми.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: