Легалізація медичного канабісу: плюси та мінуси

Читать на русском
Скільки людей потребують препаратів на основі марихуани і в чому ризик легалізації легких наркотиків.
Depositphotos

Обговорення легалізації медичного канабісу в український інформаційний простір повернулося з легкої руки президента України Володимира Зеленського, який заявив, що в день проведення місцевих виборів в рамках опитування громадян, в українців поцікавляться, як вони ставляться до того, щоб в країні дозволили використовувати марихуану для медичних потреб. «Слово і діло» розбиралася з експертами, наскільки актуальне це питання і які є плюси та мінуси легалізації легких наркотиків.

Голова Благодійного Фонду «100% життя» Дмитро Шерембей повідомив, що близько 2,5 млн українців потребують препаратів на основі канабісу. Зокрема, близько одного мільйона онкохворих і десятки тисяч дітей – з рідкісними захворюваннями. З медичною метою,переважно для зняття болю, марихуана використовується під час лікування епілепсії, рухових розладів, пов'язаних з розсіяним склерозом, а також часто призначається паліативним хворим.

Питання Зеленського №4 про легалізацію медичного канабісу: світовий досвідКанабіс повністю легалізований в Канаді та Уругваї. Крім України, повністю заборонено вживання канабісу в Білорусі, Вірменії, Угорщині, Азербайджані, Китаї.

«Альтернативою восьми наркотичним препаратам є проста природна канабіноїдна олія. В Україні 20 тисяч сімей з дітьми, що страждають на епілепсію. Зараз їм призначають наркотичні таблетки, які їм не допомагають. А використання олії канабіноїдів для них може скоротити кількість нападів на 98%», – розповів Шерембей.

При цьому керівник БФ «100% життя» вважає, що обговорення питання легалізації медичної марихуани на виборчій дільниці не допоможе узаконити медичний канабіс.

«Політтехнологи для залучення молоді на вибори приносять в жертву пацієнтів. Це верх цинізму – експлуатувати дітей з ДЦП, епілепсію і аутизмом, щоб залучити їх на вибори. Більш цинічних рішень досі не існувало», – сказав Дмитро Шерембей в ефірі радіо НВ.

Один з головних ініціаторів законопроекту щодо легалізації медичного канабісу в Україні народний депутат Олександр Опанасенко повідомив «Слово і діло», що після місцевих виборів відповідний законопроект буде поданий до Верховної ради.

Головна мета законодавчої ініціативи полягає в тому, щоб домогтися легалізації медичних препаратів (канабіноїдів), наукових досліджень щодо їхнього застосування, а також виробництва сировини на території України.

Опанасенко пояснив, що законопроект передбачає жорсткий контроль з боку держави за медпрепаратами, які містять наркотичні речовини, нагадавши, що також є медпрепарати з конопель, які не містять наркотичних речовин.

«В Україні відпрацьована процедура роботи з наркотичними препаратами, такими як морфій та інші, які виробляються та реалізуються в Україні під жорстким контролем поліції і підлягають жорсткому регулюванню», – наголосив нардеп, зазначивши, що законопроект пропонує включити до переліку таких препаратів і ті, що містять канабіс.

«Часто лунають міфи про те, що, після легалізації медичних конопель, ці препарати опиняться на чорному ринку. Жодного вільного продажу не буде, такі медпрепарати також підлягають контролю», – підкреслив він.

Також Опанасенко пояснив, що необхідно розблокувати заборону для вчених працювати над дослідженнями впливу канабіноїдів на пацієнтів.

«Багато фізіотерапевтів, нейрофізіологів хочуть проводити дослідження. Але зараз вони не можуть створювати препарати і підтверджувати науковими дослідження ефективність використання цих медичних засобів», – пояснив Опанасенко.

Третій момент, який повинен врегулювати законопроект, за словами нардепа, полягає в дозволі виробляти сировину в нашій країні, що дасть можливість отримати доступні за ціною ліки.

«Зараз діє чітко відпрацьована схема вирощування маку, з нього потім під контролем поліції на фармпідприємствах виробляють препарати, які потрапляють в контрольовані аптеки, куди можуть прийти пацієнти з рецептами і отримати цей препарат, або ліки ідуть в клініки, де ними роблять знеболювальні ін'єкції, наркоз тощо. До вже наявного механізму ми хочемо додати ще одну наркотичну речовину, яка буде під таким же жорстким контролем»,– сказав він.

Нагадаємо, Опанасенко зі співавторами подавав законопроект N 10313 у восьмому скликанні Верховної ради, однак у листопаді 2019 року документ так і не потрапив на голосування.

Ті, хто проти легалізації марихуани стверджують, якщо в країні дозволять легкі наркотики, то їх будуть курити скрізь, на розі кожної вулиці. Прихильники легалайзу стверджують, що медична форма канабіноїдів – це краплі, пластирі, інгалятори, желейні ведмедики для дітей із вмістом екстракту марихуани. Сумішей для куріння як таких практично немає, хіба що для паліативних хворих, яким важливий тільки знеболювальний ефект.

Ще одним мінусом реформи називають ризик збільшення кількості тих, хто вживає наркотики, і як наслідок – частки тіньового наркоринку. Як аргументи проти такого варіанту розвитку подій звучать слова про те, що, коли пацієнти, які зараз змушені купувати марихуану на чорному ринку, підуть в аптеки, держава врегулює це питання.

Серед вчених точиться дискусія щодо того, чи може марихуана стати «вхідним наркотиком», вживання якого може спровокувати вживання тяжких наркотиків. Дослідження є як за, так і проти цього припущення.

До негативних наслідків вживання канабісу деякі лікарі також відносять тривожність, схильність до параної, застерігають від вживання марихуани з тютюном. Результати дослідження, яке проводили вчені Нової Зеландії протягом 20 років, показують втрату до восьми балів IQ у молодих людей, котрі почали вживати марихуану до 18 років.

Раніше «Слово і діло» досліджувало світовий досвід легалізації медичного канабісу.

Також ми розбиралися з експертом, чому питання Зеленського сформульовані всупереч юридичної логіки.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: