Рішення КСУ щодо НАБУ: всі положення закону про Антикорупційне бюро наразі чинні

Читать на русском
Богдан Бондаренкоексперт з конституційного права

КСУ визнав неконституційними окремі положення закону про НАБУ. На початку вересня КСУ визнав неконституційним призначення директора НАБУ, тому складається враження, ніби ці рішення суду спрямовані саме на діяльність антикорупційного органу, але насправді йдеться про повноваження президента. Про це в коментарі «Слово і діло» сказав експерт з конституційного права Богдан Бондаренко.

«КСУ визнав неконституційними повноваження президента щодо призначення та звільнення директора НАБУ, щодо направлення та звільнення своїх представників з питань відбору директора НАБУ, щодовідправлення президентом свого представника до аудиторської комісії, а також затвердження Положення про Громадську раду при НАБУ», – пояснив юрист.

Рішення відтерміноване на 3 місяці, що дозволить Верховній раді протягом трьох місяців врегулювати це питання. Парламентарії мають передбачити інший порядок призначення директора НАБУ.

«Судячи з логіки рішень КСУ, більшу роль щодо антикорупційних органів, зокрема, й ДБР, має відігравати Кабінет міністрів. Як це зробить Верховна рада, наразі не відомо. Правильно, що КСУ відстрочив своє рішення на 3 місяці. Сьогодні ж всі положення закону про НАБУ є чинними, тому час є на врегулювання», – підкреслив Богдан Бондаренко.

За його словами, рішення КСУ стало логічним продовження попередніх, зокрема про неконституційність призначення директора НАБУ. Основна мотивація в тому, щоб підштовхнути Верховну раду привести до ладу законодавство.

«Всі зосереджуються на тому, що ці рішення КСУ спрямовані на НАБУ, але насправді це питання повноважень президента і логіка Конституційного суду може і має застосовуватися вже після того, як вони її висловили, надалі до всіх повноважень президента, які є в законах, але прямо не витікають з його конституційної компетенції, а саме безпеки, оборони і зовнішніх відносин», – зазначив юрист.

КСУ виробив свою позицію ще в червні 2019 року і відтоді ухвалював певні рішення в напрямку удосконалення законодавства щодо антикорупційних органів у частині повноважень президента.

Раніше «Слово і діло» писало, що КСУ розгляне справу про змін до регламенту ВР щодо «поправкового спаму».

Також ми розбиралися, чи потрібна конституційна реформа в розрізі рішення КСУ щодо незаконного призначення Ситника.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: