Незаконне призначення Ситника: чи потрібна конституційна реформа

Читать на русском
Богдан Бондаренкоексперт з конституційного права

Для врегулювання питання з незаконним призначенням директора НАБУ необхідно вносити зміни до Конституції або законодавства. У коментарі «Слово і діло» експерт із конституційного права Богдан Бондаренко зазначив, що наразі врегулювати ситуацію із визнанням незаконним призначення Артема Ситника, можна на рівні закону, і це дозволить уникнути подібних випадків у майбутньому.

«Разумков керується ідеальним варіантом, якими можна було б врегулювати якомога точніше кадрове питання на рівні Конституції. Ідеально це виглядало так: ми виписуємо конкретні кадрові повноваження, якісь віддаємо президенту, якісь – уряду, якісь – парламенту. Наступний блок - прописуються повноваження, які ці органи здійснюють між собою – координація тощо. Органи, щодо яких Конституцыя не пояснює порядок кадроивх призначень, то їх керівників, за логікою, повинен призначати Кабмін», - сказав Бондаренко.

Разумков дав прогноз щодо ситуації з СитникомДля вирішення питання з незаконним призначенням глави НАБУ необхідно вносити зміни до Конституції або законодавства.

Експерт додав, що у випадку із призначенням голови НАБУ, яке, відповідно до рішення Конституційного суду відбулося із порушенням, ситуацію достатньо врегулювати на рівні закону.

«У випадку із призначенням Ситника прямої необхідності цього робити немає тому, що є рішення Конституційного суду, яке визначає, що НАБУ має мати статус центрального органну виконавчої влади і бути підпорядкованим Кабінету міністрів. Відповідно, на цьому етапі може бути достатньо врегулювати це питання на рівні закону або внести зміни. Якщо ми говоримо про ідеальний утопічний варіант, то це – комплексна конституційна реформа», - сказав Бондаренко.

Експерт відмітив, що проблема була виявлена давно. КСУ неодноразово вказував, що президент не може мати ряд повноважень щодо призначення керівник органів центральної виконавчої влади і ситуація матиме наслідки.

Нагадаємо, КСУ визнав неконституційним указ п'ятого президента Петра Порошенка про призначення Артема Ситника директором НАБУ.

При цьому Ситник продовжить керувати відомством, оскільки зараз відсутня законний механізм призначення нового глави НАБУ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: