Зміна виборчої адреси: хто має право, куди звертатися, які документи подавати

Читать на русском

З 1 липня 2020 року українці отримали можливість змінювати адресу голосування, у тому числі й онлайн. Це означає, що на найближчих місцевих виборах, які мають відбутися 25 жовтня, проголосувати зможуть і внутрішні переселенці, і усі, хто проживає фактично не там, де зареєстрований. При цьому не потрібна купа документів. «Слово і діло» пропонує дізнатись, як і коли можна змінити виборчу адресу.

Хто може змінювати адресу голосування?

За бажанням це може зробити кожен громадянин України. Якщо ви живете й працюєте в Києві, а зареєстровані у Львові, Одесі або Харкові чи будь-якому куточку країни, можете скористатись можливістю вплинути на результати місцевих виборів.

Також змінити адресу голосування можуть внутрішньо переміщені особи (переселенці) та ті, у кого взагалі немає реєстрації.

Підставою для звернення є Порядок зміни виборчої адреси без зміни місця реєстрації, затверджений Центральною виборчою комісією 18 травня 2020 року. Подекуди виборчу адресу можна закріпити не тільки за своїм фактичним місцем проживання, про що читайте нижче.

Коли можна змінити виборчу адресу?

Ця процедура стала доступною з 1 липня 2020 року. Тобто вже зараз можна розпочинати, щоб встигнути до місцевих виборів.

Щодо термінів, слід розуміти, що для конкретних виборів адресу можна змінювати в міжвиборний період, тобто зараз та до п’ятого дня виборчого процесу, який розпочинається за 50 днів до дня голосування. Щоб мати змогу проголосувати на місцевих виборах 25 жовтня, потрібно встигнути змінити виборчу адресу до 9 вересня 2020 року (п’ятий день виборчого процесу місцевих виборів 2020-го).

Нова виборча адреса стане постійною і процедуру зміни місця голосування не доведеться проходити на наступних виборах або референдумах. Хоча ніхто вас такого права не позбавить, тож у разі відрядження чи поїздки, запланованої на день голосування, можна буде змінити місце голосування за чинною процедурою.

Повторно змінити виборчу адресу можна буде тільки за 6 місяців. Наприклад, якщо ви зміните виборчу адресу 10 липня 2020 року, наступну зміну можна зробити лише після 10 січня 2021 року.

Куди звертатися для зміни адреси голосування?

Є два варіанти: їхати до відділу ведення Державного реєстру виборців (ДРВ) за місцем, де він фактично проживає, або оформити все онлайн. Для того, щоб змінити виборчу адресу дистанційно, потрібно мати електронний підпис.

Зверніть увагу, що через карантинні обмеження деякі відділи ведення ДРВ не проводять особистий прийом громадян. Тому варто попередньо зателефонувати до свого відділу ведення держреєстру.

Детальну інформацію про місце розташування потрібного відділу та його контакти можна знайти на сайті ДРВ у розділі «Відділи ведення реєстру».

Які документи потрібні для зміни виборчої адреси?

Вам знадобиться паспорт громадянина України або посвідчення громадянина України.

Також потрібно подати заяву про зміну виборчої адреси. Бланк заяви можна завантажити з додатка до постанови ЦВК №88, роздрукувати та заповнити вдома або взяти у відділі Державного реєстру виборців.

До заяви необхідно додати документи, які обґрунтовують, чому виборець має голосувати за вказаною в заяві адресою. Це може бути копія одного з таких документів:

  • договір оренди житла, яке винаймає виборець;

  • документ, який засвідчує ведення виборцем підприємницької діяльності за відповідною адресою, виданий органом державної влади чи органом місцевого самоврядування (наприклад, витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань тощо);

  • документ, який підтверджує право власності на житло за адресою, яку виборець просить визначити його новою виборчою адресою;

  • довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;

  • документ, що засвідчує перебування виборця в шлюбі або в родинних відносинах з особою, місце проживання якої зареєстровано за адресою, яку виборець просить визначити його новою виборчою адресою (свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження, судове рішення про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами тощо);

  • документ, що засвідчує здійснення виборцем догляду за особою, місце проживання якої зареєстровано за адресою, яку виборець просить визначити його новою виборчою адресою (наприклад, рішення органу соціального захисту населення про призначення щомісячної грошової допомоги особі, що проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею тощо).

Як подати заяву онлайн?

З 1 липня 2020 року можна змінити адресу голосування онлайн. Для цього потрібно мати кваліфікований електронний підпис (КЕП).

Якщо у вас немає електронного підпису, його можна отримати в акредитованих центрах сертифікації ключів (АЦСК). Наприклад, в АЦСК Приватбанку, УкрСиббанку, Ощадбанку, Державної фіскальної служби, Державного підприємства «ДІЯ» та інших. Повний перелік АЦСК доступний на ресурсі «Центральний засвідчувальний орган».

Подавати заяву та документи потрібно через Кабінет виборця на сайті ДРВ.

Заяву не треба сканувати та надсилати, адже вона безпосередньо створюється на сайті. Необхідно лише вписати потрібні дані та прикріпити копії документів, які підтверджують фактичне проживання виборця, у форматі JPG або PDF (загальний розмір файлів не повинен

Як довго триває зміна виборчої адреси?

Розгляд заяви триває 15 днів з моменту її отримання. Повідомлення про зміну виборчої адреси може бути видано виборцю безпосередньо у відділі ведення ДРВ, надіслано поштою на нову виборчу адресу або на адресу електронної пошти, зазначену в онлайн-заяві.

Той, хто подає заяву особисто у відділ ДРВ, може отримати повідомлення про зміну (або відмову у зміні) на електронну пошту, якщо вкаже це у заяві.

У яких випадках можуть відмовити у зміні адреси голосування?

Може бути кілька підстав, через які відмовлять у зміні виборчої адреси:

  • недостовірні дані в заяві;

  • порушені терміни подання чи відсутні підтверджувальні документи.

Якщо виборець вважає таку відмову неправомірною, він може оскаржити її в суді.

Як голосувати тим, у кого немає реєстрації?

Новий Виборчий кодекс дає можливість визначити виборчу адресу в разі відсутності реєстрації. У таку ситуацію могли потрапити студенти-переселенці з окупованих територій Донбасу, які були зареєстровані в гуртожитку свого навчального закладу, а після його закінчення, по суті, опинилися на вулиці. Часто без реєстрації залишаються після розлучення, а також безхатьки.

Такі громадяни можуть подати заяви на визначення виборчої адреси на підставі постанови ЦВК «Про Порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання». Причому оформити адресу голосування можна онлайн.

Слід звернутись до Державного реєстру виборців із паспортом та заявою (або переслати заяву онлайн, як писалося вище). При цьому попередньо погодити із соцслужбою, що адресою голосування можна вказати адреса відповідного центру обліку соцслужби, про що й взяти довідку.

Раніше «Слово і діло» писало, як перед виїздом за кордон перевірити, куди дозволено в’їзд та транзитний переїзд чи переліт для українців.

Також ми розбиралися, як оформити виплату допомоги на дитину під час карантину онлайн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: