Зеленський за час президентства випустив понад 90 відеозвернень до українців

Читать на русском

Політична кар'єра Володимира Зеленського почалася з його відеозвернення в новорічну ніч, коли він заявив, що буде балотуватися в президенти. Такий стиль спілкування – через короткі ролики в соціальних мережах – Зеленський постійно використовував під час передвиборчої кампанії і, в тому числі, завдяки такому формату завоював свою популярність. Одним з найяскравіших «зразків жанру» був заклик до Петра Порошенка прийти на дебати на стадіон «Олімпійський» (зі знаменитою фразою «думай!Те»). На посту президента Зеленський не так часто радує українців цікавими роликами, але в цілому з моменту інавгурації їх набралося вже 92. «Слово і діло» проаналізувало, з якою періодичністю Зеленський випускає відеозвернення до українців і на які теми.

Більшість відеозвернень Зеленський випускає в офіційному стилі, все-таки посада зобов'язує. Із 92 відео ми нарахували тільки 13 неформальних. Наприклад, у листопаді минулого року Зеленський записав відеоролик на вулиці і сказав, що раз на тиждень у такому форматі буде розповідати про «наші успіхи, плани та невдачі». У грудні, напередодні зустрічі «нормандської четвірки», глава держави записав відео в спортзалі. Там він розповів, які теми планує порушувати на перемовинах, а також повідомив, що було знайдено рішення, які дозволить наступної зими знизити тарифи на опалення майже вдвічі. Однак такий формат відеозвернень не прижився, мабуть, часу в Зеленського бракує.

Одне з останніх відео в неформальному стилі, що запам’яталися, Зеленський записав у червні. Це було звернення до далекобійників. У Вайбері Зеленський знайшов групу, де далекобійники обговорювали, як можна обійти перевантаження автомобілів, щоб не платити штраф. «Хотів би я вам сказати, що ви, хлопці, засранці. Ми тут хочемо щось хороше зробити для країни, допомагати ви не можете, не здатні, так хоч трохи не заважайте», – заявив президент.

Активність публікації відеозвернень Зеленського впала відразу після його інавгурації – в травні і червні було тільки три ролики. У цілому торік президент своїми відеозверненнями не балував: липень – 9, серпень – 3, вересень – 5, жовтень – 1, листопад – 4, грудень – 5. У 2020 році пік активності такого типу почався після епідемії коронавірусу та запровадження карантину в Україні: у березні, квітні і травні Зеленський записав 19, 18 і 13 відеозвернень відповідно.

До речі, коронавірус – це найпопулярніша тема відеозвернень Зеленського, він записав 35 роликів. На другому місці – привітання з державними святами і ситуація в зоні ООС. Крім того, у президента є звернення, присвячені земельній реформі (3), обміну полоненими (5), розвитку інфраструктури (8), освіті (9), держбюджету-2020 (3), тарифам (4), діджиталізації (5), парламентським виборів (2), розслідуванню гучних справ (2) і реформі правоохоронних органів (2).

Нагадаємо, «Слово і діло» писало, яка доля людей, яких Володимир Зеленський перед виборами представляв своєю командою.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: