Рік і місяць роботи президента: як Зеленський виконує обіцянки

Читать на русском

«Слово і діло» продовжує стежити за тим, як президент України Володимир Зеленський виконує обіцянки. У момент публікації матеріалу глава держави дав 479 обіцянок разом із передвиборчими й програмними. Якщо рахувати від дня інавгурації, 20 травня 2019-го, то в Зеленського зараз 243 обіцянки в процесі виконання, 97 – виконані і 54 – провалені.

З 20 травня до 20 червня Зеленський дав 41 нову обіцянку, 10 – виконав і 4 – провалив.

Відзначимо, всі обіцянки Володимира Зеленського можна переглянути за посиланням. З повною методологією, за якою аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок всіх політиків, можна ознайомитися тут.

Які обіцянки не виконав президент

Питання запуску «інвестиційної няні» в Україні залишається в підвішеному стані. На пресконференції Володимир Зеленський сказав, що найближчими днями у Верховній раді буде зареєстрований відповідний законопроект. Однак за місяць ні глава держави, ні народні депутати ініціативу не внесли.

Також президент не розрахував з термінами, коли в листопаді 2019-го обіцяв нове законодавство про народовладдя вже найближчим часом. 9 червня Зеленський зареєстрував законопроект «Про народовладдя через всеукраїнський референдум», минулого тижня його ухвалили в першому читанні. Але, за словами заступника голови фракції «Слуга народу» Євгенії Кравчук, остаточне ухвалення законопроекту очікується восени. Тобто практично за рік після озвучення обіцянки.

Наприкінці минулого року Зеленський пообіцяв, що навесні завершиться будівництво лікувально-діагностичного комплексу дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит», а відкриють його 1 червня. 30 травня стало відомо, що в новому корпусі «Охматдиту» закінчили тільки «основні будівельні роботи», а відкриття перенесли через карантин. При цьому, коли 7 квітня президент розповідав про відкриття корпусу 1 червня, карантин вже діяв. Крім того, Міністерство охорони здоров'я не прозвітувало про доставку й підключення медичного обладнання, тобто про 100% готовність об'єкта до прийому пацієнтів. Обіцянка не виконана, чекаємо відкриття.

Що протягом місяця зміг зробити Зеленський

Як і обіцяв глава держави, у парламенті були зареєстровані законопроект про референдум і доопрацьований законопроект про установу бізнес-омбудсмена.

Ще одна виконана обіцянка, що стосується законодавства – скасування «соєвих правок». У січні Рада ухвалила законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», який передбачає скасування «соєвих поправок». Зеленський підписав закон 21 травня.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський пообіцяв спростити кримській молоді доступ до освітніх послугСказано 26 лютого 2020 р.Статус обіцянки: Виконано

Виконано обіцянку про те, що Україна підпише меморандум з Міжнародним валютним фондом. 9 червня рада директорів МВФ схвалила меморандум і виділила перший транш за програмою Stand-by в розмірі 2,1 млрд дол. Виконання меморандуму України дозволить до кінця дії 18-місячної програми отримати ще 2,9 млрд.

У березні, після запровадження карантину, Зеленський пообіцяв не допустити зростання цін на продукти і товари першої необхідності в регіонах: «Оскільки заклики до совісті деяких продавців не допомогли, буде пакет жорстких заходів, який зіпсує плани всім спекулянтам». У квітні Кабінет міністрів ухвалив постанову, якою до кінця карантину запровадив державне регулювання цін на товари, що мають важливе соціальне значення і товари протиепідемічного призначення. Регулювання здійснюється шляхом декларування зміни роздрібних цін у разі їх збільшення. За недотримання процедури застосовуються адміністративно-господарські санкції. В Антимонопольному комітеті «Слово і діло» повідомили, що в регіонах масових і системних випадків зростання цін не було зафіксовано. Отже, обіцянка виконана.

У статусі кандидата в президенти Зеленський обіцяв залишити свій бізнес – вийти зі студії «Квартал 95». Завдяки деклараційній кампанії-2019 ми побачили підтвердження цієї обіцянки: з травня 2019-го Зеленський не займається підприємницькою діяльністю та отримує зарплату тільки в Державному управлінні справами.

Нагадаємо, до річниці на посаді президента «Слово і діло» обрало топ виконаних і провалених обіцянок Володимира Зеленського.

Також ми зібрали головні цифри і факти до року президентства Зеленського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: