Кінець політичного сезону: які важливі закони ухвалили депутати

Читать на русском
Віктор Таранполітичний експерт

Верховна рада 17 липня завершує роботу третьої сесії. Третя сесія парламенту розпочалася в так званому «турборежимі», а завершується в режимі позачергових засідань у зв’язку з епідемією коронавірусу. У коментарі «Слово і діло» голова центру «Ейдос», політолог Віктор Таран зауважив, що під час третьої сесії Верховна рада ухвалила низку важливих законів, але так і не набула повноцінної суб’єктності через свою безініціативність.

«Перша тенденція – парламент до цього часу так і не став суб’єктом української політики. Ключові законопроекти надходили з боку президента, а не монобільшості й коаліції, тому говорити про їх суб’єктність немає причин. Минув рік, і цього не сталося», – сказав Таран.

Експерт додав, що сесія парламенту все-таки пройшла в незвичних умовах – під час епідемії коронавірусу і парламентарії мусили адаптуватися до надзвичайних умов роботи.

Підсумки третьої сесії Ради: найактивніші та найбільш пасивні нардепи IX скликанняСлово і діло склало топ найбільш активних і пасивних депутатів дев'ятого скликання. Оцінювали за кількістю поданих законопроектів, правок, запитів і кількістю виступів.

«Сесія була атиповою. З одного боку, вони працювали дуже мало через коронавірус, а з іншого – була велика кількість позачергових сесій», – наголосив політолог.

На думку Тарана, попри безініціативність, Верховна рада ухвалила низку важливих проєктів.

«Це насамперед так званий «антиколомойський закон», тому що він розблокував співпрацю з МВФ та закон про легалізацію ігорного бізнесу. Це, однозначно, прорив. Із негативних моментів: наступ на енергетику та місцеве самоврядування. Зміни у Виборчому кодексі тепер передбачають, що вибори відбудуться за партійними списками в громадах від 10 тисяч. У подальшому це може мати негативні наслідки для всієї країни. Звісно, до негативу можна віднести і фонд з боротьби із коронавірусом, бо гроші з нього перерозподілялися в ручному режимі й було дуже багато корупційних схем», – прокоментував Віктор Таран.

Нагадаємо, «Слово і діло» склало топ найбільше активних і пасивних депутатів IX скликання.

Раніше ми проаналізували, як виконують обіцянки лідери фракцій і груп і хто з депутатів краще і гірше виконує обіцянки у фракціях і групах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: