Які програмні обіцянки виконали партії протягом роботи трьох сесій Ради

Читать на русском

Верховна рада IX скликання дуже бадьоро почала свою роботу – перші кілька місяців депутати тільки й робили що виконували свої передвиборчі обіцянки. Але після того, як закінчився «турборежим», у виконанні програм настала тиша. «Слово і діло» пропонує подивитися, які обіцянки партії все ж виконали протягом роботи трьох сесій Ради.

«Слуга народу»

У партії «Слуга народу» виконано 8 програмних обіцянок: перезавантажити прокуратуру й Вищу кваліфікаційну комісію суддів, запровадити винагороду для викривачів корупції, запровадити незалежний контроль якості будівництва доріг, розпочати обов'язкову конфіскацію майна корупціонерів, повернути відповідальність чиновників за незаконне збагачення, позбавити депутатів недоторканності і запровадити вибори за пропорційною системою з відкритими списками.

Це, звичайно, найкращий показник серед політичних сил, представлених у парламенті. Користуючись своєю більшістю, «слуги народу» вносили до порядку денного потрібні їм законодавчі ініціативи. Однак за третю сесію жодна програмна обіцянка ще не виконана.

«Голос»

З передвиборчої програми партії «Голос» виконано 6 обіцянок: запровадити процедуру цивільної конфіскації награбованих активів, повернути кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, викорінити академічну недоброчесність, запровадити вибори за відкритими списками, гарантувати військовим доступ до всіх військово-медичних закладів та законодавчо обмежити можливість для олігархів скупити землю.

«Голос» – єдина фракція в парламенті, яка виконала програмну обіцянку під час роботи третьої сесії. Члени фракції проголосували за закон про ринок землі, який передбачає обмеження на покупку землі (щонайбільше 100 гектарів в одні руки, з 2023 року – до 10 тисяч гектарів в одні руки). Також у законі прописано, що з 2021 до 2023 року право на покупку землі буде тільки у фізичних осіб. Отже, можливість концентрації земель сільськогосподарського призначення в руках олігархів виключається.

«Опозиційна платформа – За життя»

У членів фракції «Опозиційна платформа» поки тільки одна виконана обіцянка з програми – забезпечити перехід від змішаної виборчої системи до пропорційної з відкритими списками. Депутати виконали її, підтримавши новий Виборчий кодекс наприкінці минулого року.

«Батьківщина»

У партії Юлії Тимошенко теж одна виконана обіцянка – зберегти газотранспортну систему в державній власності. 31 жовтня Рада ухвалила зміни до деяких законів України у зв'язку з відділенням діяльності з транспортування природного газу. Законопроект передбачає створення окремого оператора ГТС, який буде в держвласності. «Батьківщина» ініціативу підтримала.

«Європейська солідарність»

В «Європейської солідарності», єдиної з парламентських фракцій, досі немає виконаних програмних обіцянок. До речі, аналогічна ситуація після роботи трьох сесій парламенту VIII скликання була в «Опозиційного блоку».

У Раді VIII скликання за три сесії «Блок Петра Порошенка» виконав дві програмних обіцянки, «Народний фронт» – 5, «Батьківщина» – 7, «Самопоміч» – 12, Радикальна партія – 3.

Нагадаємо, «Слово і діло» склало топ найбільше активних і пасивних депутатів IX скликання.

Раніше ми проаналізували, як виконують обіцянки лідери фракцій і груп і хто з депутатів краще і гірше виконує обіцянки у фракціях і групах.

Крім того, наші аналітики склали топ виконаних і провалених обіцянок спікера ВР Дмитра Разумкова.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: