Парламентські розслідування IХ скликання: скільки ТСК працює в Раді

Читать на русском

Тимчасові слідчі комісії Верховної ради створюються для парламентського контролю за розслідуванням резонансних злочинів та питань, що становлять суспільний інтерес. Тривалий час нардепи нарікали, що через відсутність закону про діяльність та повноваження ТСК, вони не можуть ефективно працювати. Наприкінці 2019 року Рада нарешті ухвалила відповідний закон, який президент підписав у січні 2020-го. «Слово і діло» пропонує подивитися, скільки ТСК було створено протягом IX скликання Ради та якими гучними питаннями вони займаються.

Парламентська тимчасова слідча комісія – це колегіальний орган, до складу якого входять нардепи, що можуть здійснювати парламентський контроль «шляхом проведення розслідування з питань, що становлять суспільний інтерес». Розслідування має тривати не довше року, потім термін дії спливає.

Члени слідчої комісії та утворені нею робочі групи мають перевіряти факти та обставини безпосередньо в місцях їхнього виникнення, а також можуть витребувати необхідні документи та матеріалів, отримувати показання і пояснення. Результати розслідування слідча комісія викладає в письмовому звіті, який має затвердити парламент.

Слідча комісія не може утворюватися в разі:

  • здійснення правосуддя судом;

  • встановлення наявності чи відсутності вини особи у вчиненні кримінального правопорушення;

  • питань, які вже розслідуються іншою слідчою комісією.

За час роботи Ради IX скликання на розгляд парламенту було внесено 22 постанови про створення ТСК. З них 6 постанов ухвалено, 9 – очікують на розгляд, 2 – не ухвалено, 4 опрацьовуються в комітеті, 1 повернуто на доопрацювання.

За результатами діяльності п’яти ТСК вже надано звіти. Затверджено два звіти: щодо розслідування нападів на активістку Катерину Гандзюк (поданий протягом 6 місяців роботи) та розслідування пожежі й вибухів на складах боєприпасів у Ічні (Чернігівська обл.), Калинівці (Вінницька обл.), Балаклії (Харківська обл.), Сватовому (Луганська обл.) та Кривому Розі (Дніпропетровська обл.). Звіт за 6 місяців роботи ухвалено та роботу комісії продовжено ще на 6 місяців.

Відхилено один звіт щодо розслідування дотримання законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів.

Дві комісії подали звіти на затвердження щодо розслідування можливих фактів порушення законодавства України та зловживання службовим становищем президентом Української асоціації футболу А. Павелком щодо реалізації бюджетної програми «Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України» у 2017-2018 рр., а також щодо укладання Угоди між Міністерством фінансів та Спеціальним комітетом кредиторів з реструктуризації зовнішнього боргу у 2015 році.

Ще не минув термін у 6 місяців для подання звіту ТСК, що розслідує ймовірні корупційні дії чиновників, що призвели до значних втрат дохідної частини держбюджету України.

Раніше «Слово і діло» досліджувало, скільки ТСК було створено в парламенті з IV до VIII скликання.

Також ми писали, що Рада підтримала звіт ТСК щодо справ про напади на активістів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: