Підсумки третьої сесії Ради: найактивніші та найбільш пасивні нардепи IX скликання

Читать на русском

Підходить до завершення робота третьої сесії Верховної ради. Хтось із народних депутатів активно працював усі ці місяці і заслужив на канікули, а хтось тихо відсиджувався за спиною більш ініціативних колег. «Слово і діло» склало топ найбільш активних і пасивних депутатів IX скликання. Критерії, за якими ми проводили відбір: кількість поданих законопроектів, поправок і запитів, а також кількість виступів (з місця та трибуни). Причому ми брали лідерів не за кожним критерієм окремо, а по всім разом. Остаточний список ми склали шляхом надання балів депутатам по кожному пункту.

Топ найактивніших нардепів

Рейтинг найбільш «працьовитих» нардепів очолила Наталія Королевська з «Опозиційної платформи – За життя». У IX скликанні депутат стала співавтором 144 законопроектів, подала 759 правок (більшість до законопроектів про ринок землі і про легалізацію грального бізнесу) і 5 запитів. Правда, важливо пам'ятати: коли йдеться про правки і законодавчі ініціативи, кількість не завжди означає якість. Також Королівська 49 разів виступала з трибуни і 186 – з місця.

На другому місці Ярослав Железняк з «Голосу». На рахунку депутата 81 законопроект, 739 поправок, 2 запити, 69 виступів з трибуни і 58 – з місця. На третьому місці – співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко. У неї 62 законопроекти, 175 поправок, 79 запитів, 65 виступів з трибуни і 113 – з місця.

У десятку також увійшли Ніна Южаніна, Іван Крулько, Сергій Шахов, Роксолана Підласа, Данило Гетманцев, Олександр Колтунович і Нестор Шуфрич. У Южаніної найбільша кількість правок серед депутатів – 762. Цифра, звичайно, тьмяніє в порівнянні з 6 тисячами поправок Антона Полякова до «антиколомойського закону». Але справа в тому, що більшість правок Полякова комітет не зареєстрував, вважаючи їх «спамом», тому він в лідери не потрапляє.

Топ найбільш пасивних депутатів

Міг би очолити цей рейтинг Сергій Євтушок з «Батьківщини». У нього немає жодного законопроекту, правки або виступу, але все з тієї причини, що він тільки 30 червня набув своїх депутатських повноважень.

По-справжньому пасивним депутатом можна назвати Юлію Льовочкіну з «Опозиційної платформи – За життя». За час роботи скликання вона долучилася до кола співавторів тільки одного законопроекту, за іншими показниками в неї нуль. Крім того, нардеп пропустила половину пленарних засідань. Позафракційний Євген Яковенко причетний до створення тільки двох законопроектів, ані правок, ані виступів від нього не було.

«Слуги народу» Іван Юнаков і Максим Зуєв стали співавторами 10 і 12 законопроектів відповідно. Але у них ні виступів, ні запитів, ні правок. До антирейтингу також увійшли Ігор Абрамович, Вадим Столар, Юрій Шаповалов, Андрій Деркач.

Нагадаємо, «Слово і діло» порахувало, скільки обіцянок дали нардепи за час роботи трьох сесій парламенту.

Раніше ми проаналізували, як виконують обіцянки лідери фракцій і груп та хто з депутатів краще і гірше виконує обіцянки у фракціях і групах.

Крім того, наші аналітики склали топ виконаних і провалених обіцянок спікера ВР Дмитра Разумкова.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: