Судова реформа: чого очікувати від законопроекта Зеленського

Читать на русском
Роман Куйбідаексперт з правових реформ

Президент України Володимир Зеленський вніс до Ради проєкт закону про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного суду та органів суддівського врядування. У коментарі «Слово і діло» заступник голови правління Центру політико-правових реформ, член Громадської ради доброчесності Роман Куйбіда зауважив, що законопроект повинен був пройти публічні консультації.

«Наразі в команди Зеленського ставлення є непередбачуваним тому, що цей законопроект не проходив публічні консультації. Були витоки травневої редакції цього законопроекту в ЗМІ, але загалом багато речей могли змінитися», – сказав Куйбіда.

Наразі, на думку експерта, необхідно забезпечити доброчесність у Вищій раді правосуддя, впровадити відповідні вимоги, а також створити в належний спосіб Вищу кваліфікаційну комісію України.

Судова реформа Зеленського: плюси та мінуси нової системи правосуддяЮристи пояснили, чому не варто скорочувати кількість суддів Верховного суду та хто виграє від припинення повноважень чинної ВККС.

«Венеціанська комісія висловилася щодо цього, реагуючи на попередній закон, який був ініційований президентом Зеленським: передусім реформа повинна продовжуватися на рівні апеляційних та місцевих судів. У принципі, Верховний суд створений. Так, він створений з певними проблеми, але це єдина інституція, яка функціонує в нормальному режимі. Ймовірно, цей закон може бути спрямований на вирішення проблем, які почалися після рішень Конституційного суду України: було ухвалено два рішення, які стосувалися закону й президента Порошенка і президента Зеленського стосовно реорганізації Верховного суду України у Верховний суд без слова «Україна» у назві та щодо скорочення складу Верховного суду. Тому, можливо, це закон буде спрямований на виправлення помилок, яких раніше припустилися», – пояснив Роман Куйбіда.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що КСУ визнав неконституційними деякі положення судової реформи Зеленського.

Також ми розбиралися, у чому суть реформи прокуратури й наскільки скоротиться штат її працівників.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: