Судова тяжба з «Газпромом» триває: то чи була стокгольмська «перемога»?

Читать на русском
Валентин Землянськийексперт з питань енергетики

«Нафтогаз» заперечує апеляційну скаргу «Газпрому» й подає свою зустрічну скаргу. Розпочався розгляд, який, навіть за оцінками «Нафтогазу», може тривати два роки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний енергетичний експерт Валентин Землянський, оцінюючи продовження судових розглядів між «Нафтогазом» і «Газпромом».

«Знову почалися судові розгляди. Фактично, все знову спочатку. І це знову прорахунки керівництва компанії «Нафтогаз», яке, по-перше, поспішило спочатку відзвітувати про перемогу, коли такої ще не було. Ця нібито перемога в Стокгольмі спочатку була суперечливою, адже «Газпром» відразу сказав, що збирається оскаржувати рішення. По-друге, керівництво поспішило виписати собі премії й отримати їх за цю ж перемогу», – зазначив Землянський.

Він додав, що поки не завершені всі судові процедури й гроші не отримали на рахунок, про перемогу або преміювання йтися не може.

«Ось коли гроші надійдуть на рахунок «Нафтогазу», це буде фінал, можна буде вважати, що розгляди завершені. Або гроші не надійдуть, тому що рішення може бути скасоване. І почнеться якийсь новий розгляд», – підкреслив енергетик.

У «Нафтогазі» розповіли про багатомільйонні преміїУ «Нафтогазі України» повідомили, що на даний момент не виплатили і половини премій за перемогу в арбітражі.

На його переконання, говорити про фінал можна буде лише тоді, коли буде поставлена ​​остаточна крапка, тобто коли рішення сторони вже не оскаржать.

«Процес іде. При тому, що це було відомо відразу. Отже, керівництво «Нафтогазу» свідомо ввело керівництво країни в оману, тому що була яскрава нарада Коболєва з Порошенком, під час якої було обговорено, що «Газпром» щось збирається робити, але в нас визнали, що нічого з цього не буде. Значить, «Нафтогаз» був у курсі того, що відбувається, й свідомо не врахував це як ризик для виконання рішення Стокгольма», – пояснив експерт.

Крім того, в нас 1,5 року до завершення контрактів із «Газпромом» щодо транзиту.

За його словами, вже зараз «Нафтогазу» потрібно шукати, домовлятися й розуміти, хто братиме участь і транзитуватиме українським маршрутом.

«Тому що в підсумку все може завершитися тим, що «Газпром» зупинить контракт, скаже, що ось є європейці, нехай купують через український маршрут», – уточнив фахівець.

На його думку, «Нафтогаз» має вести переговори з європейськими компаніями, залучаючи їх, показуючи перевагу українського маршруту.

«Поки що все, що ми чуємо від «Нафтогазу», – це збільшення тарифної ставки, бачимо відсутність реалізації інвестиційних програм «Укртрансгазу», які були б спрямовані на розвиток ГТС. Все з точністю до навпаки», – резюмував Валентин Землянський.

Нагадаємо, «Нафтогаз» скерував подання до апеляційного суду округу Свеа (Швеція), який за клопотанням «Газпрому» ухвалив рішення про призупинення процедури примусового стягнення боргу в 2,6 мільярда доларів із російської компанії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: