Чому українська судова система схожа на аксолотля

Читать на русском

Що сказала Венеціанська комісія з приводу перезавантаження судової реформи? До чого може призвести залучення міжнародних експертів у роботі Конкурсної комісії до ВККС? Чому постійне перезавантаження системи має негативний вплив? Юристи Богдан Бондаренко та Андрій Вігірінський розберуть ці та інші питання на прикладі аксолотля – неотенічної личинки амбістоми родини Амбістомових.

Судова реформа президента Володимира Зеленського передбачає скорочення суддів Верховного суду і новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Що сподобалося і що обурило міжнародну комісію в судовій реформі Зеленського?Слово і Діло

За словами Богдана Бондаренка найбільшу критику Венеційської комісії викликало скорочення кількості суддів Верховного суду.

Але оскільки наша судова система дуже схожа на тваринку аксолотля, яка є личинкою, що живе у водоймах, і має здатність до неймовірної регенерації, то можна сподіватись, що система в цілому виживе, а паралельно спробує «відростити відрізану кінцівку».

«Так, судова реформа намагається регенерувати і відбити ту загрозу, яку поставила перед нею судова реформа Зеленського, яка насправді є перезапуском декількох органів. З одного боку активісти зараз почнуть кричати про зраду, про неефективну ВРП, а з іншої сторони, формування органів влади в Україні має відбуватись саме збоку української влади», – зауважив він.

Рада ухвалила судову реформу від Зеленського: як голосували нардепиСудову реформу від Володимира Зеленського в парламенті підтримали тільки слуги народу і позафракційні.

Згадав Бондаренко й про міжнародників. Яких так не люблять суди. «Хтось закриває свої корупційні інтереси, хтось вважає, що так не правильно. Але вони регенерують, тому вони для нас аксалотлі», – зауважив юрист.

Також Венеційська комісія звернула увагу на те, що новими суддями слід в першу чергу наповнювати місцеві суди. «До речі, про це говорять і представники президента, які зараз збираються це робити», – підкреслив Бондаренко.

Досі не зрозуміло, як буде відбуватися скорочення кількості суддів Верховного суду. Венеційська комісія рекомендувала чітко виписати цей механізм, але що це буде – гладіаторські бої?

«Та ж сама Венеційська комісія сказала, що такі різкі перезавантаження судової системи з приходом кожної нової влади ніяким чином не сприяє незалежності суду. Можна по різному оцінювати судову реформу 206 року, але як прихильники так і опоненти цієї реформи вважають, що Верховний суд став кращим. На цьому можна було б зупинитися і йти цивілізованим шляхом, формувати практику. Так само і діяльність ВРП», – зауважив Богдан Бондаренко.

Підсумовуючи, Андрій Вігірінський сказав, що політикам слід відмовлятися від риторики про перезавантаження та оновлення судової гілки влади. Адже вони такими заявами дискредитують судову владу як в державі так і за кордоном і не дають змогу системи розвиватися своїм нормальним шляхом, наробляючи практику.

Раніше «Слово і Діло» розбиралось з юристами, які плюси та мінуси має судова реформа Зеленського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: