Судова реформа: Венеціанська комісія задоволена рішенням КСУ

Читать на русском
Венеціанська комісія вітає рішення КСУ про визнання неконституційними деяких положень судової реформи президента Володимира Зеленського.

Венеціанська комісія привітала рішення Конституційного суду України частково скасувати реформу президента Володимира Зеленського про діяльність органів суддівського самоврядування.

Про це йдеться в заяві комісії на офіційному сайті.

Як зазначив президент Венеціанської комісії Джанні Букіккіо, комісія попросила прибрати окремі положення в законі Зеленського ще в грудні минулого року.

Судова реформа Зеленського: які зміни пропонують «слуги народу»16 жовтня депутати Ради проголосували у другому читанні за законопроект 1008 — президентський проєкт судової реформи.

«Я вітаю те, що Конституційний суд своїм рішенням від 11 березня визнав неконституційною поправку в законі про судову владу і статус суддів, яка скорочувала максимальну кількість суддів у Верховному суді від 200 до 100. У своєму висновку в грудні 2019 року Венеціанська комісія попросила прибрати це положення», - йдеться в заяві.

Комісія, зокрема, була стурбована тим, що ця поправка привела б до серйозних змін у складі Верховного суду, який вже був повністю реформований на основі законодавства, прийнятого попереднім скликанням Ради.

Президент комісії зазначив, що ця ситуація могла б стати сигналом і суддям, і громадськості, що від рішення більшості в парламенті залежить, чи можуть судді Верховного суду залишатися на посаді.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що КСУ визнав неконституційними деякі положення судової реформи Зеленського.

Скаргу на конституційність судової реформи Зеленського подав пленум Верховного суду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: