Судова реформа Зеленського: плюси та мінуси нової системи правосуддя

Читать на русском
Юристи пояснили, чому не варто скорочувати кількість суддів Верховного суду та хто виграє від припинення повноважень чинної ВККС.
Слово і Діло

Верховна рада ухвалила закон про перезапуск судової реформи, ініційований президентом Володимиром Зеленським. Про плюси та мінуси нового законодавства «Слово і Діло» поговорило з юристами.

Передбачається декілька суттєвих змін, зокрема, реформою Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) запускається такий же механізм, який було застосовано при формуванні Вищого антікоррупційнного суду, із залученням міжнародних експертів.

«Планується перезапуск ВККС через конкурсну комісію, яка призначається у відповідних пропорціях Вищою радою правосуддя, міжнародними експертами, що мають право вето на будь-яку фігуру. Тож, комісія обирає склад ВККС, в той час, як раніше вона обиралася з’їздом суддів, Верховною радою, президентом», – пояснив кандидат юридичних наук Геннадій Дубов.

Рада ухвалила судову реформу від Зеленського: як голосували нардепиСудову реформу від Володимира Зеленського в парламенті підтримали тільки слуги народу і позафракційні.

Що стосується запланованого зменшення кількості суддів Верховного суду з 200 до 100, юрист вважає, що це негативний момент, на який, власне, звертали увагу й європейські експерти.

«Судді Верховного суду пройшли всі конкурси і були призначені, причому довічно. Незрозуміло, на якій підставі і за яким принципом зараз 100 суддів залишать і майже 100 – звільнять. Видимих підстав, крім політичних мотивів, для скорочення суддів немає. До того ж, новий механізм судової реформи – Велика палата розглядає справи, які представляють собою виключно правову проблему. Якщо є складність з правозастосування, збирається орган, що складається з двох десятків суддів, які разом ухвалюють рішення щодо справи, і вона має ознаки прецеденту. І суди нижчих інстанцій повинні цим рішенням керуватися. Практика цієї палати в цілому професійна», – зазначив Геннадій Дубов.

Юрист підкреслив, що з огляду на те, що сьогодні судді вже не встигають оперативно розглядати скарги, то якщо їх стане вдвічі менше, швидкості це точно не додасть.

До того ж, на розгляд Верховного суду буде потрапляти ще менше справ, хоча й зараз більшість з них відфільтровується.

«Скорочення кількості суддів ВС – це стрес для системи, яка, по суті, ще не сформована. Що стосується розмов про те, що у суддів ВС занадто великі зарплати (до 200 тисяч гривень), то з одного боку, це дійсно високі зарплати, але з іншого – і відповідальність серйозна. До того ж, маючи таку зарплату, суддя зайвий раз замислиться, а чи варто піддаватися ризику її втратити, якщо йому надійде якийсь сумнівна пропозиція», – вважає юрист.

Навпаки, плюсом вважає урізання зарплат для членів Верховного суду, Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів «до прийнятного рівня» заступник голови правління Центру політико-правових реформ Роман Куйбида. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Що треба зробити, аби судді припинили брати хабарі, а Вища рада правосуддя стала ефективнішоюНе всі судді – хабарники. В цьому переконаний член Вищої ради правосуддя, за перевірками якого протягом року притягли до дисциплінарної відповідальності 50 суддів.

З позитиву юрист також виділив формування нової ВККС конкурсною комісією з 3 представників Ради суддів і 3 міжнародників; створення Етичної комісії (3 члени ВРП і 3 міжнародники з вирішальною роллю останніх), яка зможе звільнити чинних членів ВРП, а також перевіряти кандидатів у члени ВРП.

На думку Куйбіди, етична комісія також буде дисциплінарним органом для суддів Верховного суду. Юрист вважає позитивом припинення повноважень чинної ВККС, яка залишала на посадах більшість недоброчесних суддів.

«Нова ВККС, принаймні, майже половина суддівського корпусу зможе показати кращий результат», – переконаний він.

Серед мінусів судової реформи Зеленського Куйбіда, як і Дубов, назвав скорочення кількості суддів Верховного Суду. «Люди, які мають справи у Верховному Суді (приблизно 70 000 справ), постраждають від цього найбільше», – зауважив юрист.

З негативу, на думку Куйбіди, є й те, що коли повноваження чинної ВККС припиняться, вона не зможе закінчити конкурси, що вже розпочато.

«Це означає, що кадровий голод в судах першої та апеляційної інстанцій триватиме довго і обіцянка Президента до кінця року заповнити 2000 суддівських посад залишиться невиконаною», – підкреслив експерт, додавши, що кадрова проблема поглибиться через те, що склад нової ВККС буде скорочено з 16 до 12 членів.

Не додає оптимізму й той факт, що формування нової ВККС і звільнення членів ВРП буде в заручниках сумнозвісного Окружного адміністративного суду м. Києва, оскарження результатів до цього суду і до всіх інстанцій може внести хаос в цей процес.

Серед того, що викликає занепокоєння, це новації, зокрема про скорочення строків притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. На думку Куйбіди, це може стати добрим побажанням законодавця, адже залишилися старі положення закону, які встановлюють більш тривалий термін.

Прикро, що нова ВККС формуватиметься винятково із юристів щонайменше з 15-річним стажем, тобто з представників системи, яку треба реформувати.

На думку Куйбіди, запропоноване Зеленським перезавантаження судової реформи Порошенка складається як з хороших, так і з поганих речей. «Постійні граблі, на які наступає кожен президент, бо в процесі впровадження всі погані речі вилазять боком та нівелюють все добре», – підсумував юрист.

Раніше «Слово і Діло» розбиралось, що передбачає законопроект про штрафи нардепів за прогули та коли у парламентарів за це почнуть відбирати мандати.

Також ми писали, як голосували нардепи за судову реформу від Зеленського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: