Чи забирати гроші з ПриватБанку та як довго триватиме судова тяганина за фінустанову

Читать на русском
Рішення суду щодо ПриватБанку не перше й не останнє. Проте банк усе ще державний, і судова тяганина за нього може тривати роками.

Рішення Окружного адміністративного суду про незаконність націоналізації ПриватБанку ще не набуло чинності, а українці вже побігли знімати вклади й перейматися, чи надійдуть їхні гроші за комуналку до адресата. Щоб розвіяти паніку, «Слово і Діло» розпитало адвоката «Столичної колегії адвокатів» Геннадія Дубова про те, що ж сталося в суді та як тяжба за банк розвиватиметься далі.

Щонайменше найближчі півроку, поки відбуватимуться судові розгляди між Нацбанком та Ігорем Коломойським в апеляційному суді, ПриватБанк буде державним і особливих пертурбацій очікувати не варто, запевнив юрист.

Рішення Окружного адмінсуду ще не набуло чинності, а Нацбанк уже заявив, що оскаржуватиме його. Але перш ніж буде подана апеляційна скарга, потрібно дочекатися виготовлення повного тексту рішення суду.

«Терміни апеляційного оскарження й, відповідно, набуття законної чинності рішенням суду зсуваються до того моменту, поки сторони не отримають на руки повний текст рішення Окружного адмінсуду. При цьому термін можливої подачі апеляції рахуватиметься не від моменту оголошення рішення суду, а коли отримають повний текст рішення», – сказав Дубов.

Наскільки ймовірне скасування націоналізації ПриватБанку та якими будуть наслідки?Господарський суд міста Києва 7 травня продовжить розгляд позову колишнього співвласника ПриватБанку Ігоря Коломойського до Міністерства фінансів про націоналізацію банку.

А писати своє рішення Окружний суд може протягом періоду, що зазначений як «розумі терміни». Але буває, що цей термін обчислюється місяцями. Тобто щонайменше місяць піде на те, щоб Нацбанк отримав можливість подати апеляцію.

Далі скарга йде до суду, який може й не відразу прийняти скаргу (в разі, якщо потрібно буде щось виправити за формою, заплатити мито або усунути інші формальності), й лише після цього призначається слухання справи.

«По суті, апеляція – це друга серія того, що було в суді першої інстанції. Тому цей суд може тривати досить довго. До того ж «відіграти» всі рішення, ухвалені після націоналізації «Привату», практично неможливо», – пояснив юрист.

Протягом двох років після передачі ПриватБанку державі була ухвалена величезна кількість рішень, які не так просто буде скасувати.

«Це рішення РНБО, постанова Кабміну, рішення Фонду гарантування вкладів, додаткова емісія акцій, облігацій. Раніше здебільшого ухвалювалися рішення про ліквідацію банку та передачу його до Фонду гарантування вкладів. ПриватБанк, значною мірою, не був націоналізований, а була проведена процедура передачі банку новому інвестору в особі Міністерства фінансів. Звідси всі складнощі з тим, щоб «відіграти» всю процедуру назад», – пояснив юрист.

При цьому Геннадій Дубов не виключає можливості, що насправді весь цей галас із ПриватБанком зараз здійняли для захисту в Лондонському суді. «Для того суду це хороший аргумент, щоб не програти», – зазначив він.

Нагадаємо, Кабмін ухвалив рішення про перехід 100% акцій ПриватБанку у власність держави з 19 грудня 2016 року.

Як відомо, за підсумками 2018 року ПриватБанк отримав 11,7 млрд грн чистого прибутку. При цьому за підсумками 2017 року ПриватБанк отримав збиток у розмірі майже 23 млрд грн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: