Рада ухвалила за основу президентський законопроект про референдум

Читать на русском
Верховна рада ухвалила в першому читанні законопроект №3612 Про народовладдя через всеукраїнський референдум, який ініціював президент Володимир Зеленський.
фото Reuters

Верховна рада у четвер, 18 червня, ухвалила в першому читанні законопроект №3612 «Про народовладдя через всеукраїнський референдум», який ініціював президент Володимир Зеленський.

«За» проголосували 252 народних депутати.

Законопроект про референдум: що пропонує ЗеленськийДо Ради внесено законопроект про всеукраїнський референдум. На референдумі планується вирішувати питання загальнодержавного значення або змін до Конституції.

Відзначимо, у той же час парламент сьогодні відхилив два законопроекти про референдум, які зареєструвала фракція «Батьківщина», а також представники ОПЗЖ.

Президентський закон про народовладдя передбачає, що на референдум можуть виносити такі питання:

  • затвердження закону про внесення змін до розділів I, III, XIII Конституції України;
  • вирішення питання загальнодержавного значення;
  • зміна території України;
  • втрата чинності законом України або окремими його положеннями.

«Ключовою новацією законопроекту є визначення можливості запровадження електронних процедур при організації та проведенні всеукраїнського референдуму, в тому числі електронних голосувань», - сказано в пояснювальній записці.

Нагадаємо, 17 червня профільний комітет Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримав законопроект №3612 «Про народовладдя через всеукраїнський референдум».

Раніше в «Слузі народу» повідомили, що закон про референдум Рада прийме за основу 18 червня. А в цілому документ розраховують прийняти вже восени 2020-го.

«Слово і діло» розбиралося, чи безпечне електронне голосування, яке передбачає закон про народовладдя, а також чи зможе влада маніпулювати громадською думкою.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: