Закон про народовладдя: чи зможе влада маніпулювати суспільною думкою

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

У Верховній раді зареєстровано проєкт закону про народовладдя через всеукраїнський референдум. Як інформує сайт парламенту, ініціатор документа – президент України Володимир Зеленський. Зокрема, ініціатива передбачає й запровадження електронного голосування під час референдумів. У коментарі «Слово і діло» виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов зауважив, що існує ризик, що референдуми можуть застосовуватися для маніпуляції суспільною думкою.

«Тут є достатньо питань щодо застосування референдумів у транзитних суспільствах, де людей завжди використовують не стільки для того, щоб запитати думку, скільки для того, щоб легалізувати вже ухвалені рішення. Достатньо подивитися на пострадянський простір, де легітимізувалися авторитарні режими», – сказав Леонов.

Він уточнив, що в такий спосіб деякі лідери використовують механізм референдуму, щоб залишитися при владі.

Народовладдя: в чому ризик ухвалення важливих державницьких рішень через референдумНаскільки доцільно виносити на розсуд народу складні та глибоко дискусійні питання та в чому основні ризики плебісцитів для суспільства.

«Наприклад, ми бачимо зараз і в Російській Федерації референдум, який дозволить Володимиру Путіну залишатися при владі. Тому закон про народовладдя відкриває можливості для маніпуляцій», – наголосив політолог.

За його словами, існує практика, коли демократичні країни саме через такі ризики відмовляються від практики застосування референдумів взагалі.

Крім того, за час незалежності України вже була спроба еліт закріпитися при владі, коли ініціювали референдум щодо створення двопалатного парламенту, додав експерт.

«Весь час парламент мав свою суб’єктність і фактично протистояв президенту. Це дратувало. За часів Кучми вже була ідея провести референдум, щоб створити двопалатний парламент. Тоді це не вийшло, і зараз також можуть з’явитися ідеї», – прокоментував виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов.

Нагадаємо, у березні текст законопроекту «Про всеукраїнський референдум» з'явився у Верховній раді.

Пізніше профільна робоча група Верховної ради схвалила остаточний варіант законопроекту «Про всеукраїнський референдум».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: