Закон про народовладдя: чи збільшаться можливості громадян впливати на політику

Читать на русском
Валентин Гладкихполітичний експерт

У Верховній раді зареєстрували президентський проєкт закону про народовладдя через всеукраїнський референдум. Профільна парламентська робоча група вже схвалила кінцевий варіант документу. Законопроект про народовладдя створить додаткові механізми участі в політичному процесі для активних громадян. Про це сказав у коментарі «Слово і діло» політолог Валентин Гладких.

«Законопроект про народовладдя регламентує надання громадянам додаткових важелів впливу на процес ухвалення тих чи інших політичних рішень. Нічого поганого в цьому немає. Але це не залучить більшість громадян у політичний процес, тому що нерідко люди уникають політики. Не тому, що в них не має можливості, а просто їм це не цікаво, вони в це не вірять тощо. Треба розуміти, що запровадження нових практик для однієї частини людей може стати певним стимулом більш активно включатися в політичний процес», – поділився думками Гладких.

Народовладдя: в чому ризик ухвалення важливих державницьких рішень через референдумНаскільки доцільно виносити на розсуд народу складні та глибоко дискусійні питання та в чому основні ризики плебісцитів для суспільства.

За словами політолога, в Україні сьогодні немає обмежень для участі в політичному процесі, проте законопроект про народовладдя може створити додаткові механізми залучення активних громадян у процес ухвалення рішень.

«Це просто надання громадянам додаткових інструментів для більш активної участі в процесі ухвалення політичних рішень», – додав експерт.

«Закон про народовладдя – це одна з обіцянок президента Зеленського впродовж його виборчої компанії, тому зусилля, що спрямовані на виконання цієї обіцянки, заслуговують на повагу. Справді, поняття народовладдя є доволі дискусійним. На сьогодні так звана представницька, електоральна демократія – можливість обирати й обиратися, можливість брати участь у роботі партій, громадських організацій, в обговореннях, у роботі громадських рад – це також є формами участі громадянина в здійсненні влади», – пояснив Валентин Гладких.

Нагадаємо «Слово і діло» писало, чи схвалить Венеціанська комісія законопроект про референдум.

Також ми розбиралися, які зміни до Конституції хотів внести Зеленський та його попередники.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: