Закон про народовладдя: чи безпечне електронне голосування

Читать на русском
Максим Тульєвексперт ІнАУ

У Верховній раді зареєстровано проєкт закону про народовладдя через всеукраїнський референдум. Як інформує сайт парламенту, ініціатор документа – президент України Володимир Зеленський. Зокрема, ініціатива передбачає й запровадження електронного голосування під час референдумів. У коментарі «Слово і діло» експерт Інтернет асоціації України Максим Тульєв зазначив, що електронне голосування не може застосовуватися для ухвалення важливих рішень як з політичної точки зору, так і з технічної.

«З приводу електронного голосування, зараз тільки паперове голосування може задовольняти трьом критеріям водночас. Перший – анонімність, другий – можливість перевірити систему, щоб нікого не обманули і третє – це тиск на людину під час голосування. На жаль, тільки папір може забезпечити всі три пункти і, на жаль, жодна система, яка розробляється, не кажучи вже про нинішні, не може це забезпечити», – сказав експерт.

Закон про народовладдя: чи збільшаться можливості громадян впливати на політикуЗаконопроект про народовладдя створить додаткові механізми впливу на політику для активних громадян, вважає експерт.

На думку Тульєва, застосовувати електронне голосування можна для ухвалення незначних рішень. Водночас використовувати електронні механізми не надійно через те, що це розкриє анонімність виборців при перевірці результатів голосування.

«Анонімність голосу означає, що ніхто не дізнається, за кого людина віддала голос. Незважаючи на те, що в розвинених демократіях іноді кажуть, що людина повинна віддавати свій голос відкрито й нести відповідальність за свій вибір, у нас пів країни – це люди, які залякані або залежні від когось. І такі люди проголосують за кого завгодно. І виходить, що технічно ми повинні або просто довіряти системі, або передбачити перевіряльний механізм, який розкриє анонімність», – прокоментував Максим Тульєв.

Нагадаємо, у березні текст законопроекту «Про всеукраїнський референдум» з'явився у Верховній раді.

Пізніше профільна робоча група Верховної ради схвалила остаточний варіант законопроекту «Про всеукраїнський референдум».

Також президент Зеленський під час спілкування зі ЗМІ запевнив, що до Ради буде внесений законопроект про проведення всеукраїнського референдуму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: