Подвійне громадянство: чи можливо це в Україні

Читать на русском
Богдан Бондаренкоексперт з конституційного права
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Верховна рада відклала на невизначений термін розгляд президентського законопроекту про подвійне громадянство. Більшість голів фракцій парламенту на погоджувальній раді висловили пропозицію зняти з розгляду дане питання. Голова МЗС Дмитро Кулеба сказав, що в разі схвалення закону про подвійне громадянство повинні враховуватися спеціальні критерії. Зокрема, єдине громадянство для державних службовців та заборона одночасного громадянства із країною-агресором. Експерт з конституційного права Богдан Бондаренко в коментарі «Слово і діло» зауважив, що такі зміни неможливі без попереднього трактування Конституційним судом положень щодо громадянства України, які зараз діють. На думку політолога Ігоря Петренка, у цьому питанні потрібна широка дискусія, але в українському законодавстві насамперед повинна бути зафіксована норма, яка б визначала, що Росія є країною-агресором.

«По-перше, сам факт можливості існування навіть не подвійного, а множинного громадянства. Він не те, що сумнівний з точки зору Конституції, але треба почути позицію Конституційного суду з цього приводу. Чи допускається множинне громадянство в нашій ситуації чи ні. Формулювання, яке передбачено Основним законом, створює абсолютно різні позиції, тому без рішення КСУ не обійтися. По-друге, якщо ми говоримо про множинне громадянство, то ми маємо розуміти, що громадянство – це правовий зв’язок між державою та людиною. Якщо ми почнемо визнавати множинне громадянство, це означає, що ми визнаємо можливість для особи мати зв’язок з Україною та іншою державою. Чи можна в цьому разі виключити окрему країну – Російську Федерацію як країну-агресора? Чисто теоретично, мабуть, можна прописати цей механізм на рівні закону. Але чи буде це правильно з точки зору логіки, не знаю. Це дискусійне питання», – прокоментував Богдан Бондаренко.

Подвійне громадянство: вигода чи загроза національній безпеці України?У Верховній раді вирішили відкласти розгляд законопроєкту про подвійне громадянство. Чому влада не поспішає з ухваленням цього документу, аналізував політолог Олександр Радчук.

Він додав, що таку ініціативу буде складно реалізувати і на технічному рівні через те, що Україна не має доступу до такої інформації в інших країнах, зокрема в Росії.

«Ми не матимемо повного доступу, вірогідно, до баз російського громадянства, і не зможемо розробити механізм, як встановлювати факт існування одночасного громадянства. Інше питання в тому, що тут не виникає наслідків», – уточнив експерт.

На думку Бондаренка, окремі рішення повинні також врахувати і ситуацію на окупованих територіях, включно з Кримом. Адже від інституту громадянства буде залежати і процес реінтеграції територій.

Політолог Ігор Петренко додав, що законопроект про подвійне громадянство був розкритикований за те, що він ніс загрози національній безпеці.

«Треба подивитися, як цей закон буде змінений. Якщо говорити про практику подвійного громадянства, то це достатньо поширено у світі, але тут немає єдиного підходу. Ми повинні дивитися на українські реалії. У нас дуже багато громадян, які мають більше одного громадянства попри відсутність законного дозволу», – сказав Петренко.

Він підкреслив, що додаткові механізми повинні бути передбачені для осіб, які перебувають на державній службі.

«Справді, тут дуже багато нюансів, які треба врахувати. Зрозуміло, що в ситуації конфлікту буде виникати багато делікатних моментів. Таку дискусію може зняти норма в українському законодавстві, яка фіксує, що Росія – країна-агресор», – підсумував політолог.

У грудні минулого року президент Володимир Зеленський подав на розгляд Верховної ради проєкт закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо питань громадянства», що спрямований на вдосконалення правового забезпечення регулювання питань українського громадянства.

Також у серпні Володимир Зеленський підписав указ про надання громадянства особам, які брали участь у захисті територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України.

Нагадаємо, Зеленський затвердив новий склад комісії з питань громадянства.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: