Подвійне громадянство: 86 країн світу дозволяють, у 51 – заборонено

Читать на русском

У новому Кабінеті міністрів заговорили про необхідність дозволити в Україні подвійне громадянство: віцепрем'єр-міністр з питань європейської інтеграції Дмитро Кулеба заявив, що таку можливість потрібно надати українцям із діаспори. Крім того, за його словами, в Міністерстві закордонних справ вже працюють над відповідним законопроектом. «Слово і Діло» вивчило досвід інших країн світу в питанні подвійного громадянства.

Відзначимо, що зараз в Україні відповідно до Конституції і закону діє принцип єдиного громадянства, але наявність другого громадянства не карається на законодавчому рівні. Є ще таке поняття як «подвійне громадянство», коли обидві держави офіційно визнають кілька громадянств однієї особи.

Подвійне громадянство заборонено у 51-й країні світу, в тому числі в Україні. Крім нас, принцип єдиного громадянства сповідують, зокрема Китай, Азербайджан, Японія, Словаччина, ОАЕ, Монако, Узбекистан, Таїланд, Непал, Куба, Катар, Індія, Казахстан, Білорусь, Північна Корея та інші країни.

Ще 29 країн світу допускають наявність подвійного громадянства, але за певних умов. Наприклад, в Грузії це може дозволити президент, якщо це має значення для національних інтересів країни (схожі умови в Австрії та Південній Кореї). У Ліхтенштейні, Намібії, Сальвадорі, Естонії, Нігерії та Словенії право на подвійне громадянство мають ті, хто отримав паспорт країни за народженням. В Афганістані право на подвійне громадянство є у подружжя іноземних громадян або афганців, які втекли з країни через війну або політичну нестабільність.

Дозволяють мати подвійне громадянства 86 країн світу, щоправда, в деяких теж є свої нюанси. Наприклад, у Вірменії всі чоловіки повинні служити в армії незалежно від наявності іншого паспорта. В Єгипті про намір отримати друге громадянство потрібно повідомляти владі, в разі його отримання заборонено проходити військову службу, обиратися в парламент і вчитися в поліцейських академіях. Повідомляти владі про намір отримати другий паспорт потрібно також у Росії, Туреччині, Південній Африці, Лівії.

У Бангладеш можуть позбавити «основного» громадянства в разі вчинення злочину протягом п'яти років після отримання другого. А в Новій Зеландії – в разі здійснення діяльності, спрямованої проти інтересів країни.

Нагадаємо, політологи розповіли «Слово і Діло» «за» і «проти» запровадження подвійного громадянства.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: