Подвійне громадянство: чи існують ризики для України

Читать на русском
Борис Захаровдиректор Української Гельсінської групи з прав людини, правозахиник

Парламент виключив із порядку денного законопроект №2590 щодо питань громадянства, ініційований президентом України Володимиром Зеленським. Низка політиків застерігають, що законопроект допоможе легалізувати незаконно видані російські паспорти. «Слово і діло» звернулося по коментар до директора благодійного фонду «Людина і право», правозахисника Бориса Захарова. Експерт підкреслив, що запровадження подвійного громадянства відповідає принципам прав людини.

«Насправді, можна було б ухвалювати не закон, а звернутися до Конституційного суду, щоб отримати тлумачення статті про громадянство», – сказав Захаров.

Подвійне громадянство: 86 країн світу дозволяють, у 51 – забороненоПодвійне громадянство дозволено в 86 країнах світу, в 29-ти – допускається, ще в 51-й – заборонено, в тому числі в Україні.

Він додав, що відповідно до Конституції України стаття може застосовуватися по-різному і, якщо ця стаття буде уточнена на рівні КС, це може уточнити формат правовідносин між громадянами та державою.

«Подвійне громадянство – це нормальний підхід, нормальна практика і я не бачу тут нічого поганого. Єдине, що, якщо тлумачити Конституцію так, що під єдиним громадянством мається на увазі не одне, а єдине щодо всієї України, що, наприклад, окремі області не можуть мати свого громадянства, то подвійне громадянство саме собою є цілком типовим підходом. Це право людини обирати, якої країни громадянином їй бути. У людини може бути кілька ідентичностей, так само в неї може бути кілька громадянств, і вона може спокійно з точки зору прав людини обрати собі кілька громадянств, а не тільки одне», – пояснив Борис Захаров.

Правозахисник зауважив, що заяви про легалізацію російських паспортів на території України – безпідставні, бо в такому разі застосовуються інші підходи. Він пояснив, що таке рішення не впливає на сам факт того, що Росія видає російські паспорти.

«Навпаки, це дає можливість вважати громадянином України особу, яка має інше громадянство. Тут питання в іншому, воно відкриває шлях до двосторонніх відносин щодо певних моментів, коли людина є нерезидентом, але продовжує бути громадянином. Ці двосторонні угоди, які базуються на такому законі, можуть бути укладені», – зазначив він.

У грудні минулого року президент Володимир Зеленський подав на розгляд Верховної ради проєкт закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо питань громадянства», що спрямований на вдосконалення правового забезпечення регулювання питань українського громадянства.

Також у серпні Володимир Зеленський підписав указ про надання громадянства особам, які брали участь у захисті територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України.

Нагадаємо, Зеленський затвердив новий склад комісії з питань громадянства.

«Слово і діло» писало, скільки осіб отримали українське громадянство в 2014-2019 роках.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: