Подвійні агенти в СБУ: чому завербовані генерали – поширене явище

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій
Іраклій Джанашияексперт з питань нацбезпеки та оборони УІМ

Контррозвідка затримала 14 квітня генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова. Його підозрюють у державній зраді. Слідство стверджує, що Шайтанов співпрацював із ФСБ РФ. «Слово і діло» звернулося по коментарі до військових експертів. Євген Дикий відмітив, що середовище в українських силових структурах залишається сприятливим для вербування Росією подвійних агентів. Крім того, експерт із питань національної безпеки і оборони Українського інституту майбутнього Іраклій Джанашия додав, що масштабів цього явища – ніхто не знає.

«І в спецслужбах, і в українській армії дуже високий відсоток (подвійних агентів – ред.), його важко оцінити в цифрах, але йдеться не про поодинокі випадки, йдеться про явище. У нас є дуже багато проросійськи налаштованого генералітету, проросійськи налаштованого офіцерства, але й частина з них залишається чесними людьми. Хоча дехто і налаштований проросійськи, але дотримуються присяги», – прокоментував Дикий.

Експерт додав, що в силових структурах створено сприятливе середовище для вербування агентури, тому що багато хто розділяє проросійські настрої й для них це означає не тільки працювати за гроші, а й за ідею.

Іраклій Джанашия зазначив, що реальної цифри можливих подвійних агентів в українських силових структурах ніхто не знає.

Заарештований генерал СБУ готував замах на Авакова – ГеращенкоПідозрюваний в державній зраді генерал-майор СБУ Валерій Шайтанов готував замах на міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

«Масштабів ніхто не знає. Цього не знають навіть у СБУ. Навіть, якщо нам називають якісь цифри, вони беруться зі стелі. Таке враження, що ми й самі не усвідомлюємо, що перебуваємо у стані війни та на межі знищення», – сказав Джанашия.

Дикий додав, що тенденція має історичні причини й проблема в хибному підході під час становлення українських спецслужб, як окремої структури незалежної країни.

«Корні цього лежать на першому році війни, а точніше в 90-х роках. На відміну від трьох Балтійських країн та країн Центральної Європи, в Україні не було створено нових національних спецслужб. До спецслужби України був переведений КДБ. Це принципово два різних підходи. Ані в Польщі, ані в Чехії, ані в Балтії так не робили. Вичищали всіх, хто працював у Радянському союзі. На жаль, в нас та в решті республік СРСР був обраний принципово інший хибний шлях і було вирішено, що КДБ СРСР, який всі роки боровся проти незалежності України, проти національно-визвольного руху, якщо змінить погони, то почне Україну захищати. Для частини людей це спрацювало, ще для частини старих КДБшних кадрів виявилося не важливим, при якій державі формально працювати. Але значна частина весь цей час залишалась ментально під Москвою. Вони ментально лишалися випускниками інституту імені Ф. Дзерджинського. Для них свої – це їхні одногрупники, однокурсники. Крім того, багато хто відверто заздрив, що в Росії опер (оперуповноважений – ред.) Путін став президентом та їм дуже бракувало цього тут», – розповів Євген Дикий.

За його словами, це створило атмосферу, коли для більшої частини кадрового складу Україна залишалася ментальним ворогом і підґрунтя для появи великої кількості подвійних агентів у структурах українських спецслужб. Він додав, що переломним моментом був початок війни з Росією, коли великій частині кадрового складу довелося робити вибір.

«Я нагадаю, що командир одного з батальйонів «Восток», одного з найбільш працездатних батальйонів на Донбасі, Ходаковський (Олександр Ходаковський – ред.) до початку війни був українським сбушником. І таких, як він, там багато. Багато, особливо в Криму та на Донбасі, просто відверто перейшли на бік РФ. Вони поміняли погони й зітхнули з полегшенням. А перед тими, хто залишався на підконтрольній території, постав вибір: чи на Схід, а потім до Росії, або ж воювати за країну, якій вони формально присягали та яка весь цей час платила їм зарплату, або ж стати подвійним агентом», – підкреслив Дикий.

Джанашия додав, що фактором також є безвідповідальний підхід при оцінці ситуації, який панує в країні всі ці роки.

«Ми неначе розраховуємо, що нам пощастить, і ми все переживемо, тобто перебуваємо в ілюзії. І це стосується всієї країни в цілому», – підсумував Іраклій Джанашия.

Нагадаємо, 14 квітня контррозвідка СБУ затримала генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова. За версією слідств, Щайтанов за завданням російських спецслужб планував вбивство добровольця Адама Осмаєва. Генерал-майор СБУ Шайтанов раніше очолював Центр спеціальних операцій «А» СБУ. Його підозрюють у державній зраді та агентурних відносинах під псевдонім «Бобиль» із полковником ФСБ Ігорем Єгоровим.

«Слово і діло» повідомляло, що Шевченківський районний суд міста Києва обрав міру запобіжного заходу генерал-майору Служби безпеки України Валерію Шайтанову.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: