Великдень під час карантину: чому влада використовує подвійні стандарти

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Великодній період може призвести до спалаху захворюваності в Україні. Ризик існує, тому що держава вдається до подвійних підходів у питанні оцінювання порушень карантинного режиму. Таку думку в коментарі «Слово і діло» висловив директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

На думку політолога, держава використовує подвійні стандарти в оцінюванні порушень карантинного режиму з боку різних груп громадян.

«Наприклад, чому одну людину на Трухановому острові ловлять 13 поліцейських і штрафують на 17 тисяч гривень за те, що в межах 5 квадратних кілометрів особа була одна на пляжі, але не застосовують санкцій щодо священників, які порушують карантинні заходи? Це подвійні підходи», – поділився думками експерт.

За його словами, держава не здатна застосувати карантинні обмеження та здійснювати заходи загальної безпеки громадян у частині того, щоб припинити протиправну діяльність релігійних конфесій.

Релігія і пандемія: як церква в Україні реагує на коронавірусПЦУ і УГКЦ готові надати свої приміщення для хворих на коронавірус, а Ватикан – проводити богослужіння онлайн.

«По-перше, це означає, що в Україні настала криза світської держави. По-друге, це показник того, що церква насправді не відділена від держави, а інтегрована. По-третє, держава вдається до подвійних стандартів. При всьому тому, що карантин, у принципі, антиконституційний, оскільки в країні немає надзвичайного стану», – прокоментував Кулик.

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства також звернув увагу на те, що в УПЦ МП мають намір проводити богослужіння на вулиці, незважаючи на заборону. Така позиція свідчить про те, що церква не хоче підкорятися державі, зауважив він.

«Очевидним є конфлікт. Але держава не може покарати церкву, оскільки вона сама інтегрована в цю церкву», – зазначив експерт.

Віталій Кулик не виключив, що святкування Пасхи буде супроводжуватися в окремих випадках конфліктними ситуаціями, складанням адмінпротоколів та штрафів. Однак це не буде масово і системно, не буде поширюватися в цілому на конфесії, додав він.

Також політолог зауважив, що в деяких країнах пострадянського простору, маючи близько 80% вірян, влада змогла знайти підходи й змусити релігійні конфесії виконувати карантинні заходи. Однак в Україні чомусь це неможливо.

«Чому? Тому що є толерантне ставлення до окремих конфесій. Наприклад, церквам чомусь дають транслювати богослужіння по телебаченню, а атеїстам або агностикам лекції про науковий погляд на віру транслювати заборонено», – резюмував директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Раніше в коментарі порталу економіст розповів, як зміниться вартість великоднього кошика.

«Слово і діло» також писало, як церква в Україні реагує на коронавірус.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: