Подвійне громадянство: чи готові українці та в чому небезпека

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

У Міністерстві закордонних справ ведуть активну роботу для впровадження подвійного громадянства для українців. Зокрема, чиновники вже розробляють відповідний законопроект. У коментарі «Слово і Діло» політолог Андрій Дуда застеріг від поспіху в цьому питанні.

Експерт нагадав, що законопроекти про подвійне громадянство вже давно готуються різними суб'єктами законодавчої ініціативи на рівні урядових органів виконавчої влади. Однак питання впровадження подвійного громадянства складне, поспішати не варто.

На його погляд, сьогоднішня ситуація найбільш близька до певної стабільності, нарешті виробилася чітка позиція – Україна не визнає подвійного громадянства.

Політолог підкреслив, що це конституційна норма. Отже, всі подібні законопроекти будуть суперечити Конституції.

«Якщо будуть внесені зміни до Основного закону, то потрібно буде рухатися в новому порядку. Але зараз це ризиковано. Україна не готова до розширення можливостей, навіть якщо йдеться про надання громадянства представникам української діаспори», – прокоментував Дуда.

Експерт визнав, що багато в чому ситуація складається не дуже справедливо до тих українців-мігрантів, які зберегли українську мову, культуру, традиції, інвестують величезні кошти в українську справу, але не можуть отримати громадянство України.

Подвійне громадянство: 86 країн світу дозволяють, у 51 – забороненоПодвійне громадянство дозволено в 86 країнах світу, в 29-ти – допускається, ще в 51-й – заборонено, в тому числі в Україні.

З іншого боку, бажаючи усунути цю несправедливість, зрештою ми можемо ускладнити ситуацію ще більше, зауважив він.

«Подвійне громадянство може нести серйозні ризики: під виглядом надання громадянства українській діаспорі може бути розширено кількість громадян за рахунок російської діаспори. Діаспора РФ не зберегла ні мови, ні національної ідентичності. Але за певних причин може отримати громадянство. Отже, отримає право голосу на виборах в Україні», – роз'яснив Андрій Дуда.

На його думку, є дуже багато «за» і «проти» в цьому питанні. Наразі краще виконувати чинне законодавство про статус громадянина. Наприклад, якщо з'ясовується, що якийсь громадянин отримав іноземне громадянство, потрібно позбавляти громадянства України, а не закривати очі на це.

«Якщо громадянин отримав румунський паспорт, угорський чи польський і володіє земельним паєм, то потрібно застосовувати механізм позбавлення земельного паю. Не громадянин України не може володіти землею. Прикладів безліч. Тому доречніше для початку спробувати виконувати ті закони, які є сьогодні, і тільки потім думати про зміну статусу громадянина», – підсумував Андрій Дуда.

«Слово і Діло» вивчило досвід інших країн світу в питанні подвійного громадянства.

Також «Слово і Діло» аналізувало, як українські політики готові боротися з подвійним громадянством серед колег і чиновників.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: