Третій місяць роботи Кабміну: як міністри виконують обіцянки

Читать на русском

«Слово і діло» продовжує відстежувати обіцянки Кабінету міністрів Дениса Шмигаля. За три місяці роботи прем'єр і члени уряду дали 462 обіцянки (в це число не входять обіцянки з програми діяльності), виконали – 104, провалили – 32.

За період з 4 травня до 4 червня (третій місяць роботи) міністри дали 136 нових обіцянок, виконали – 23, провалили – 8. Більшість обіцянок стосувалися питань економіки та фінансів, охорони здоров'я та соціального захисту, а також держуправління.

Відзначимо, з повною методологією, за якою аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок всіх політиків, можна ознайомитися тут.

Які обіцянки за місяць провалили міністри

Міністр інфраструктури Владислав Криклій і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков провалили обіцянку про те, що система автоматичного контролю порушень на дорогах повноцінно запрацює з травня. Через карантин запуск перенесли на 1 червня. У Криклія є ще одна провалена обіцянка – до червня встановити 5 комплексів автоматичної фіксації дорожнього руху у Львівській області. Поки вони є тільки в Києві та Київській області.

Аваков не виконав обіцянку допомогти «мінеру» моста в Києві Олексію Бельку пройти реабілітацію. Суд надав можливість внести за Белька заставу в розмірі 288 тисяч гривень, проте цього ніхто не зробив. Тільки 20 січня після завершення експертизи, яка підтвердила необхідність лікування в психіатричному закладі, з ініціативи прокурорів суд вирішив помістити Белька до психіатричного закладу.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль обіцяв на початку травня запустити програму з кредитування малого бізнесу, йшлося про програму «Нові гроші». Але не вийшло: станом на кінець місяця Міністерство економіки все ще допрацьовує програму. «Зараз Мінекономіки завершує роботу над програмою «Нові гроші», суть якої у видачі коштів і компенсації відсотків, щоб вони становили не більш ніж 3% за новим кредитом на термін від двох років, і гарантія держави. Якщо це малий і середній бізнес, є особисте поручительство, то розмір кредиту в рамках фонду оплати праці за попередні пів року до карантину. Головна мета – зберегти не менш ніж 80% робочих місць», – розповів Шмигаль.

Крім того, Шмигаль провалив обіцянку створити програму підтримки бізнесу з відтермінуванням сплати кредиту на один рік. Кабмін вносив зміни до постанови, що регламентує діяльність програми «Доступні кредити 5-7-9%», але як для відсотків, так і для тіла кредиту строки залишилися незмінними – щонайбільше 9 місяців.

Які обіцянки виконали члени Кабміну

Прем'єр виконав обіцянку найближчим часом завершити створення перспективних планів об'єднаних територіальних громад. Останні плани уряд затвердив 27 травня. Перспективний план Криму планують створити після деокупації півострова.

Як і обіцяв міністр охорони здоров'я Максим Степанов, в Україні збільшили кількість ПЛР-тестувань на коронавірус: із 5-6 тисяч до 8-10 тисяч на добу. Наприклад, 27 травня було зроблено понад 9 тисяч ПЛР-тестів. Також Степанов виконав обіцянку змінити алгоритм тестування лікарів на коронавірус – тепер їх будуть проводити кожні п'ять днів медичним працівникам, які безпосередньо надають медичну допомогу хворим або проводять догляд за хворими на коронавірус.

Міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов обіцяв, що Кабінет міністрів виділить кошти на відновлення і будівництво населених пунктів, які постраждали внаслідок пожеж у Житомирській області. Наприкінці квітня уряд виділив 25 млн грн на ліквідацію наслідків пожеж у Житомирській області, на початку травня Житомирської ОДА виділили понад 11 млн грн для придбання житла місцевому населенню.

Денис Малюська виконав обіцянку створити платні камери в найбільших СІЗО. Вони вже з'явилися в київському, львівському та чернігівському слідчих ізоляторах. Наприклад, у СІЗО Чернігова доба в платній камері коштує 500 гривень, тиждень – 1,6 тисячі гривень, місяць – 3,5 тисячі гривень.

Нагадаємо, у нашому дайджесті можна подивитися, як члени Кабінету міністрів виконували обіцянки протягом другого місяця роботи.

Також ми писали, скільки міністри заробили в квітні та скільки коштів задекларували за 2019 рік.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: