Податкове законодавство: що обіцяли змінити політики

Читать на русском
Найчастіше політики обіцяють ввести податок на виведений капітал, а також нульову декларацію.

Президент Володимир Зеленський 21 травня підписав скандальний закон щодо вдосконалення адміністрування податків. Він передбачає ряд змін, спрямованих на вдосконалення та спрощення системи адміністрування податків і її узгодження зі світовими стандартами. Проти закону виступили Український союз промисловців і підприємців, Європейська бізнес-асоціація та інші. «Податковий закон – це не ескімо, щоб усім подобатися. Будь-які податкові нововведення завжди сприймаються бізнесом в багнети. І це нормально», – прокоментував глава профільного комітету Данило Гетманцев. При цьому, як завжди буває перед виборами, політики обіцяли «більш приємні» зміни в податкове законодавство. «Слово і діло» розібралося які (всі зобов’язання в процесі виконання).

Податок на виведений капітал і «нульова декларація»: найпопулярніші обіцянки політиків

Одна з найпопулярніших обіцянок останніх кількох років – замінити податок на прибуток податком на виведений капітал. Це обіцяв ще Петро Порошенко під час свого президентства, у Верховній раді навіть був відповідний законопроект, але його не встигли ухвалити.

Аналогічну обіцянку в свою передвиборну програму записав президент Володимир Зеленський. В даний момент в парламенті зареєстровано зміни до Податкового кодексу авторства депутатів від «Європейської солідарності». Законопроект зараз знаходиться в комітеті.

Але у цієї ініціативи вже є «конкурент»: днями глава парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев оприлюднив для обговорення законопроект «Про заходи стимулювання економіки України і введення податку на виведений капітал».

Ввести податок на виведений капітал в програмі обіцяла також партія «Слуга народу» (з уточненням «як тільки для цього виникнуть необхідні економічні умови»), «Опозиційна платформа – За життя», «Європейська солідарність», «Батьківщина».

Ще одне топ-обіцянка – «нульова декларація» для бізнесу. Це легалізація та відкриття доходів, сплата з них певної суми податків і надалі – оплата податків відповідно до законодавства. Обіцянка є в передвиборчій програмі Володимира Зеленського, партії «Слуга народу» і мажоритарників Ігоря Марчука та Миколи Стефанчука.

У парламенті є законопроект від Данила Гетманцева про податкову амністію. Він передбачає: дохід від 100 тисяч гривень буде амністований без сплати податків, корупційні гроші легалізувати не можна, для незадекларованих доходів, валютних цінностей та інших активів податкова ставка буде 5%, для іншої власності – 10%. Поки він не розглядався.

Популярна також обіцянка про те, що держава надасть молодим підприємцям підтримку і рік пільгового оподаткування. Вона є в передвиборчій програмі Зеленського і більш десяти мажоритарників від «Слуги народу». Зокрема, В'ячеслава Рубльова, Сергія Буніна, Олексія Красова, Вікторії Вагнер, Олени Копанчук та інших.

Невеликий прогрес у виконанні обіцянки є. В Україні з лютого запрацювала державна програма «Доступні кредити 5-7-9%», її мета – спростити доступ мікро і малого бізнесу до банківського кредитування. Що стосується саме молодих підприємців, то поки немає нормативно-правових актів, що передбачають пільговий період оподаткування для них. При цьому в Раді є законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо встановлення спеціального податкового режиму». Він пропонує ввести поняття «стартап» в податковому законодавстві та надавати цій групі 9 місяців податкових канікул. Законопроект поки розглядають в комітеті.

Які ще обіцянки по податках давав Зеленський

Президент обіцяв у передвиборній програмі, що податки стануть простими і зрозумілими. Обіцянка теж в процесі, успіхи є. У квітні Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», який допоможе спростити сплату податкових платежів і сприяти зменшенню кількості помилково сплачених податків.

Закон забезпечує створення єдиного рахунку для сплати податків і зборів, передбачених Податковим кодексом України (крім ПДВ, акцизного податку на спирт митних платежів), єдиного соціального внеску через електронний кабінет платника податків.

Крім того, Зеленський обіцяв детінізацію економіки. Це довгострокова обіцянка, визначити виконана вона чи ні ми зможемо тільки в кінці каденції президента.

Зміни податкового законодавства: що ще обіцяли партії

Партія «Слуга народу» в передвиборній програмі обіцяла повністю перевести податкові процедури в цифровий формат, скоротити перелік фінансових і господарських злочинів, за які загрожує кримінальна відповідальність і на законодавчому рівні гарантувати незмінність чинних умов оподаткування для суб'єктів малого підприємництва.

«Опозиційна платформа» планує забезпечити перехід до страхової медицини за рахунок зменшення податкового навантаження на роботодавців, ввести податкові канікули для суб'єктів малого та середнього бізнесу, ввести прогресивну систему оподаткування доходів фізичних осіб.

«Європейська солідарність» в програмі пообіцяла наполягати на збереженні єдиного податку, а також боротися з офшорами. У попередньому скликанні «Блок Петра Порошенка» обіцяв домогтися перекриття ухилення від сплати податків через офшори, але завдання було провалено. Тепер формулювання обіцянки таке, що кінцевого результату може і не бути.

Партія «Батьківщина» обіцяє скасувати 37 податків і зборів (таке зобов'язання також було в програмі Юлії Тимошенко, коли вона балотувалася в президенти), замінити ПДВ мінімальним податком на реалізацію, знизити податкове навантаження на зарплату і підприємства. Окремо аграріям партія Тимошенко обіцяє ухвалити закон про введення єдиного податку на гектар землі.

«Голос», як і «Батьківщина», обіцяє знизити податкове навантаження на заробітну плату, а також удосконалити систему оподаткування прибутку для бізнесу.

Які обіцянки давали мажоритарники

Серед мажоритарників, які балотувалися від «Слуги народу» дуже поширена обіцянка припинити свавілля податківців щодо бізнесу. Ця обіцянка є в програмі Миколи Стефанчука, Романа Грищука, Олександра Скічко, Ігоря Негулевського та інших. Максим Бужанський обіцяв внести законопроект про припинення свавілля правоохоронних органів і податківців щодо бізнесу.

Деякі мажоритарники давали обіцянки конкретно своєму округу. Наприклад, Ольга Василевська-Смаглюк обіцяла відстоювати інтереси округу щодо податкової політики в Кабміні. Ігор Колихаєв обіцяв домогтися зниження податкового навантаження на підприємства в Херсонському регіоні.

Також мажоритарники хочуть, щоб більше податків залишалося на місцях. Людмила Бумістер пообіцяла, що гроші платників податків будуть надходити безпосередньо до районного бюджету. Юрій Шаповалов обіцяв домогтися, що в місцевих бюджетах залишалося 80% від екологічного податку і в цілому не менше 50% всіх податків. Тетяна Грищенко буде домагатися, щоб податки від видобутку надр залишали в громадах, де їх видобувають.

Крім того, є обіцянки внести конкретні законодавчі ініціативи. Від депутата Артема Черноморова слід чекати законопроект про спрощення податкового законодавства та зниження адміністративного тиску для свободи розвитку бізнесу. Любов Шпак обіцяла внести зміни в законодавство для мінімізації тіньової економіки, а Анна Скороход – про скасування ПДВ і введення єдиної системи оподаткування малого, середнього та великого бізнесу.

Олександр Литвинов в програмі обіцяв ініціювати законопроект про введення податкових пільг для підприємств, які створюють робочі місця в сільській місцевості, Максим Заремський – законопроект про пільгове оподаткування для підприємств, що займаються глибинної переробкою деревини.

Нагадаємо, «Слово і діло» розібралося, скільки українці платили податків державі і скільки заборгували за останні два роки.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: