Другий місяць роботи Кабміну: як міністри виконують обіцянки

Читать на русском

«Слово і діло» продовжує відстежувати обіцянки Кабінету міністрів Дениса Шмигаля. За два місяці роботи прем'єр і члени уряду дали 354 обіцянки (в цю цифру не входять обіцянки з програми діяльності), виконали – 8, провалили – 21.

За період з 4 квітня до 4 травня (другий місяць роботи) міністри дали 97 нових обіцянок, реалізували – 29, не виконали – 4. Більшість обіцянок стосувалися питань охорони здоров'я та соціального захисту, інфраструктури, політики і держуправління.

Відзначимо, з повною методологією, за якою аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок всіх політиків, можна ознайомитися тут.

Які обіцянки за місяць провалив Кабмін

Дві обіцянки за місяць провалив прем'єр Денис Шмигаль. Наприкінці березня він обіцяв створити Стабілізаційний фонд обсягом близько 200 млрд грн: «Політики сьогодні повинні подбати про людей, які потребують допомоги. Це перше і основне питання. І друге – подбати про наш бізнес, який після кризового періоду буде витягати нашу економіку. Для цього ми створимо Стабілізаційний фонд». Однак розмір фонду, який з'явився в оновленій версії бюджету, склав лише близько 66 млрд.

Також Шмигаль не виконав обіцянки про те, що до квітня 100% території України охоплять перспективними планами об'єднаних територіальних громад. Станом на початок місяця Кабмін затвердив перспективні плани громад 24 областей, якими охоплено 90,4% території. У терміни, обіцяні прем'єром, не встигли.

Міністр фінансів Сергій Марченко наприкінці квітня, після звільнення Максима Нефьодова, пообіцяв невідкладно призначити керівника Державної митної служби. Але досі глава відомства не призначений. Причому нового главу Державної податкової служби вже призначили (Сергія Верланова звільнили водночас із Нефьодовим).

Які обіцянки виконали міністри

Як і обіцяв Шмигаль, при перегляді державного бюджету на 2020 рік, оборонний бюджет і витрати на підтримку виробників сільськогосподарських товарів не скорочували.

Крім того, прем'єр виконав обіцянку про те, що у 2020 році уряд забезпечить індексацію пенсій. З 1 травня виплати індексували на 11%.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров виконав обіцянку про те, що найближчим часом внесе до застосунку «Дія» електронний паспорт громадянина України, закордонний паспорт та студентські квитки. Тепер паспорти у смартфоні офіційно є цифровими аналогами паперових документів. Крім того, є можливість встановити в додатку електронний студентський.

Виконувачка обов'язки міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславець, як і обіцяла, сформувала план виведення енергетичної системи України з кризи. 30 квітня комплекс кроків представили на засіданні антикризового енергетичного штабу при міністерстві.

Міністр економіки Ігор Петрашко на початку квітня пообіцяв найближчим часом оновити урядову програму кредитування «5-7-9%». За тиждень Кабінет міністрів вніс до програми зміни: максимальна сума позики збільшена до 3 млн грн, розширено перелік інвестиційних цілей кредитування й можливості рефінансування під 0%. Обіцянку виконано.

Нагадаємо, на нашій інфографіці можна подивитися, як члени Кабінету міністрів виконували обіцянки протягом першого місяця роботи.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: