Кабмін Шмигаля досі без програми: досвід попередніх урядів

Читать на русском

Більше половини парламентських комітетів забракували програму діяльності уряду Дениса Шмигаля і зажадали її доопрацювання. Документ, в якому було всього 10 сторінок, містив тільки загальні фрази і жодної цифри або дати. Шмигаль був призначений прем'єр-міністром на початку березня і, таким чином, його Кабмін вже майже три місяці працює без програми. «Слово і діло» пропонує подивитися на досвід попередніх урядів.

Відповідно до закону «Про Кабінет міністрів України», програму діяльності потрібно внести до Верховної ради не пізніше ніж через місяць після формування Кабміну. А за постанову про схвалення програми має проголосувати більшість від конституційного складу Ради.

Програма діяльності трьох перших урядів України – Вітольда Фокіна, Леоніда Кучми і Віталія Масола – в Раді не затверджувалася.

Програму декількох Кабмінів народні депутати не схвалили: це були уряди Валерія Пустовойтенка, Анатолія Кінаха, Юлії Тимошенко (коли вона вдруге була прем'єром). Кабмін Юрія Єханурова і Віктора Януковича (друге прем'єрство) взагалі свою програму в Раду не вносили.

Юлія Тимошенко та Арсеній Яценюк під час першого призначення на посаду прем'єра прийшли в парламент «підготовленими» – програма діяльності Кабміну була ухвалена в той же день. Програма Кабміну Володимира Гройсмана теж була ухвалена в день його призначення.

Після перепризначення Яценюка на посаду голови уряду його програма була ухвалена через два тижні. Трохи більше місяця пройшло від призначення Олексія Гончарука прем'єром до схвалення його програми. Програма Кабміну Миколи Азарова була ухвалена через 70 днів.

Нагадаємо, «Слово і діло» прослідкувало «тривалість життя» урядів за весь час незалежності України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: