«Вдихнути життя» в ГУАМ: навіщо Україні солідарність із країнами, постраждалими від РФ

Читать на русском
Антон Кучухідзеполітолог - міжнародник
Ігар Тишкевичексперт-міжнародник

Володимир Зеленський запропонував президенту Азербайджану Ільхаму Алієву «вдихнути нове життя» в проєкт ГУАМ, в який входить Україна, Молдова, Грузія, і Азербайджан. Країн-учасниць об'єднують як проведення реформ, так і боротьба з агресією у свій бік. На думку експерта програми «Міжнародна і внутрішня політика» Українського інституту майбутнього (UIF) Ігара Тишкевича, активізація проєкту покаже результат, якщо країни домовляться про реальні проєкти. Експерт-міжнародник Антон Кучухідзе додав, що в разі посилення солідарності в рамках ГУАМ, країнам-учасницям все ж не обійтися без допомоги країн ЄС.

Ігар Тишкевич зазначив, що подальший розвиток співпраці в рамках організації ГУАМ має мати змістовне наповнення, яке буде включати реальні проєкти. Експерт вважає, що тільки при таких умовах спільні декларації та заяви матимуть вагу.

«Така співпраця може бути ефективнрю тому, що може дати й політичний, і економічний результат. Але, за однієї умови, - якщо буде реальне наповнення. Це економічне співробітництво і довгострокові проєкти, які йдуть на користь розвитку країн-учасниць. При чому це -й економічні, і інфраструктурні, і промислові. Якщо ми будемо говорити тільки про те, що це країни, які постраждали від російської агресії - ми говоримо ні про що», - сказав експерт.

Зеленський запропонував президенту Азербайджану «вдихнути нове життя» в ГУАМПрезидент України Володимир Зеленський у середу провів телефонну розмову з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим.

Антон Кучухідзе відзначив, що також це допоможе Україні диверсифікувати ряд питань.

«Україні необхідно диверсифікувати економічні ринки збуту й Азербайджан - одна з сильних економік колишнього радянського простору. У цьому сенсі президент Зеленський взяв правильний курс на відновлення традиційних ринків. Тому, дана концепція є правильною. Ні для кого не секрет, що у нас негативний баланс торгівлі - імпорт перевищує експорт. Тому Україна може об'єднати економічні ресурси й виходячи з цього концепція може розвиватися. Потрібно пам'ятати, що колись військово-промислове співробітництво України та Азербайджану мало хороші показники. Останні 6-7 років виникли певні проблеми, але це відкриває цікаві можливості для наших технологій. Що стосується ГУАМ, Україна давно слід було повернутися до цієї організації особою, розвивати й поглиблювати цей напрям», - сказав Кучухідзе.

Він зазначив, що країни-учасниці повинні об'єднатися для солідарності та спільного донесення своєї порядку в країни ЄС.

«Що стосується чинника безпеки й ми беремо Грузію, Україну, Молдову, то у нас яскраво виражені показники агресії тому, з цієї точки зору країни об'єднані й намагаються розв'язувати питання виходячи зі своїх особливостей. Що стосується Азербайджану, у них є проблеми безпеки з Вірменією, яку підтримує в цьому плані російська сторона. Тобто, виклик для всіх держав фактично один і вони - від Російської Федерації. І, як раз економіка, взаємне наповнення грошима - це можливість посилити свої армії й по-друге, це хороша можливість координувати свої дії на міжнародних майданчиках», - сказав Кучухідзе.

Експерт зазначив, що консолідація зусиль навколо країн-учасниць ГУАМ допоможе посилити відносини сторін з економічної точки зору.

«З усім тим, цим країнам буде потрібна більш потужна підтримка з боку Заходу, бо ці країни не зможуть повноцінно протистояти російській агресії без Заходу, але в рамках ГУАМ - це міг би бути ефективний механізм. Це - однозначно посилює, але я не думаю, що гарантує те, що кожна з цих країн переможе Росію. Ці країни повинні бути солідарні в питанні територіальної цілісності й таким чином зможуть просувати свій порядок денний», - рідсумував Кучухідзе.

Нагадаємо, в ході саміту країн ГУАМ в Києві Україна, Грузія, Азербайджан і Молдова підписали два документи - протоколи про спільні наміри.

Раніше в Україні заявляли про плани щодо зони вільної торгівлі в рамках ГУАМ. Також країни ГУАМ домовилися створити транспортний коридор.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: