Країни ГУАМ підписали два протоколи про співпрацю

Читать на русском
В ході саміту країн ГУАМ в Києві Україна, Грузія, Азербайджан і Молдова підписали два документи - протоколи про спільні наміри.

В ході саміту країн ГУАМ в Києві Україна, Грузія, Азербайджан і Молдова підписали два документи - протоколи про спільні наміри.

Про це розповіли у пресслужбі уряду.

Глави делегацій акцентували увагу на посиленні динаміки розвитку економічного співробітництва країн-учасниць організації.

«Для цього ми повинні виконати ряд завдань. По-перше, створити інструменти функціонування зони вільної торгівлі. Створення ЗВТ є безумовним пріоритетом в умовах кризи триваючої кризи в світовій економіці і значного зниження показників товарообігу. По-друге, на практиці реалізувати концепцію транспортного коридору ГУАМ . По-третє, посилити режим вільної торгівлі між нашими країнами шляхом взаємної лібералізації ринку послуг», - заявив прем'єр України Олексій Гончарук.

За результатами зустрічі глави делегацій підписали спільну заяву, в якій визначено «чіткий намір відповідних держав вживати заходів для реального зміцнення економічного співробітництва держав-членів і збільшення обсягів товарообігу», розповіли в уряді.

Керівники митних адміністрацій держав-членів ГУАМ підписали два протоколи про наміри: з використання блокчейн-технологій у процесі верифікації сертифікатів походження товарів, а також про взаємне визнання уповноваженого економічного оператора.

«Найближчим часом ці протоколи про наміри будуть реалізовані. Обидва документи дуже важливі для налагодження ефективної роботи митниці та оперативного проходження товарами державних кордонів. Я впевнений, що це значно спростить торгівлю між нашими державами», - підкреслив Гончарук.

Делегації держав очолили прем'єр-міністр Грузії Гіоргі Гахар, прем'єр-міністр Молдови Іон Кику, віце-прем'єр Азербайджану Алі Ахмедов.

Раніше прем'єр Гончарук заявив про плани щодо зони вільної торгівлі в рамках ГУАМ. Також країни ГУАМ домовилися створити транспортний коридор.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: