Злочин і кара: кого і за що обіцяв посадити Зеленський

Читать на русском
Президент Володимир Зеленський обіцяв завершення справ Майдану, притягнення до відповідальності вбивць Павла Шеремета, покарання винних у катастрофі літака МАУ в Ірані.

Під час торішнього пресмарафону президент Володимир Зеленський поскаржився, що не керує правоохоронними органами й судами, а тому не може забезпечити масових обіцяних «посадок». Смуток президента з цього приводу зрозумілий: починаючи з передвиборчої кампанії і закінчуючи кожною річницею резонансного злочину Зеленський постійно обіцяє когось покарати й посадити. До річниці Зеленського на посту «Слово і діло» зібрало ці обіцянки, і майже всі вони в процесі виконання.

Корупція у владі

Одна з перших обіцянок, яку Володимир Зеленський давав, балотуючись на виборах президента, – добровільно піти у відставку, якщо коли-небудь порушить закон. «Якщо я коли-небудь у житті порушу закон, я піду сам», – запевнив він.

Вже третього дня свого президентства Зеленський ухвалив чотири рішення, які суспільство вважає суперечливими в плані законності. Йдеться про призначення Андрія Богдана главою Офісу президента, розпуск парламенту VIII скликання, призначення керівника Генштабу без подання міністра оборони, призначення заступника глави СБУ без подання самого глави. Однак за жодним із чотирьох пунктів немає остаточних доказів щодо незаконності.

Також Зеленський пообіцяв, що оточення нового президента, яке буде використовувати корупційні схеми, буде ув'язнено. У принципі, виконання такої обіцянки не належить до компетенції президента. Що стосується корупційних скандалів у новій владі, то їх вже налічується, за даними Українського інституту політики, 15 штук. Серед них – «плівки Єрмака» і скандал із зарплатами «слуг народу» «в конвертах». Але тут також поки немає ніяких доказів. Пізніше Зеленський знову підтвердив, що звільнить когось зі своєї команди в разі порушення закону.

Також президент пообіцяв виключати з партії депутатів від «Слуги народу», які фігурують у кримінальних справах і «договірняках». «Слово і діло» надіслало запит до правоохоронних та антикорупційних органів із проханням повідомити, чи є в когось зі «слуг народу» статус підозрюваного у кримінальних справах. Поки ж обіцянка в процесі.

Виконав Зеленський обіцянку про те, що буде ініційовано розслідування правоохоронних органів щодо дій представників попередньої влади. Станом на кінець минулого року Державне бюро розслідувань вело досудове розслідування за 13 кримінальними справами, учасником яких є п'ятий президент Петро Порошенко. Крім того, ГПУ порушила три кримінальні справи за фактом розкрадання колишніми високопоставленими особами та посадовими особами підприємств оборонного комплексу бюджетних коштів. Результатів поки немає, але оскільки справи є, обіцянку виконано.

Авіакатастрофа літака МАУ в Ірані

8 січня 2020-го в Тегерані (Іран) впав пасажирський літак компанії «Міжнародні авіалінії України». Унаслідок трагедії загинули 176 осіб, серед них 11 громадян України. За кілька днів влада Ірану визнала, що літак випадково був збитий ракетою.

Зеленський дав кілька довгострокових обіцянок після катастрофи. Глава держави запевнив, що шляхом розслідування будуть з'ясовані причини падіння літака, а всі винні будуть покарані (це не в компетенції президента). Крім того, Зеленський пообіцяв, що Україна «виграє в судах» справу про катастрофу.

Не так давно Україна, Канада, Швеція, Афганістан і Велика Британія зробили спільну заяву, в якій йдеться, що вони продовжують спільно працювати для проведення незалежного та прозорого розслідування авіакатастрофи. Водночас Україні досі не повернули «чорні ящики» літака. Поки незрозуміло, чи почнуться якісь судові процеси щодо катастрофи найближчим часом.

Резонансні вбивства в Україні

Як і попередня влада, Зеленський обіцяє завершення розслідування справ Майдану. Зараз цими справами займається Державне бюро розслідувань, станом на кінець квітня у них перебувало 65 кримінальних проваджень. Навесні в цих справах було оголошено кілька підозр, але головні винні все ще не знайдені. На розслідування пішло вже шість років, подивимося, які будуть результати до кінця каденції Зеленського.

Крім того, Зеленський запевнив, що будуть знайдені вбивці журналіста Павла Шеремета. Торік Національна поліція висунула підозру декільком фігурантам справи, але їх вина все ще не доведена. Відзначимо, раніше «Слово і діло» докладно розібрало аргументи захисту й звинувачення у справі Шеремета.

Ще одна резонансна справа в Україні – про напад на активістку Катерину Гандзюк. «Усі замовники будуть знайдені й покарані. Обіцяю», – заявив президент у річницю її смерті. Наприкінці квітня СБУ завершила досудове розслідування за підозрою голови Херсонської облради Владислава Мангера і помічника-консультанта депутата Олексія Левіна в організації нападу на Гандзюк. Після ознайомлення сторони захисту з матеріалами справу передадуть до суду. Поки в цієї справи більше шансів, ніж у справи про вбивство Шеремета.

31 травня минулого року в Київській області поліцейські Іван Приходько та Володимир Петровець у нетверезому стані влаштували стрілянину на вулиці. В результаті зазнала поранення п'ятирічна дитина Кирило Тлявов, який перебував на дитячому майданчику. За кілька днів хлопчик помер у лікарні._ «Як президент і як батько хочу запевнити, що зроблю все, щоб винні були покарані по справедливості. Ніякого пом'якшення. Ніякої спроби зам'яти цю справу»_, – заявив Зеленський. Станом на початок травня сторона звинувачення продовжує досліджувати матеріали справи, а двоє з чотирьох підозрюваних вийшли під заставу.

Протести в Нових Санжарах і пожежа в Одесі

20 лютого до України прибув літак з евакуйованими з китайського Уханя українцями й іноземцями. Щоб виключити зараження на коронавірус, людей розмістили на двотижневу обсервацію в санаторії в Нових Санжарах (Полтавська область). Через це там виникли протести серед місцевих жителів: вони перекривали дороги, палили шини, кидали каміння. У результаті постраждали 9 поліцейських. Президент пообіцяв, що замовники й організатори протестів понесуть відповідальність. «Ми знаємо, що деякі свідомо і навмисне сіяли серед людей паніку. А потім підбивали до цього дикунства», – зазначив він.

Щодо цього інциденту здійснюється досудове розслідування за 9 кримінальними провадженнями, 14 особам повідомили про підозру, обвинувальні акти щодо 5 підозрюваних передали до суду. Тепер чекаємо результатів.

Крім того, Володимир Зеленський обіцяв, що винуватців пожежі в готелі «Токіо-Стар» в Одесі та її власника притягнуть до відповідальності. Нагадаємо, пожежа сталася 17 серпня, загинули 9 осіб, ще 10 постраждали. Досудове розслідування за фактом пожежі завершено, п'ять осіб отримали підозру. Захист ознайомиться з матеріалами справ, після чого обвинувальний акт буде переданий до суду.

Притягнути до відповідальності глава держави обіцяв і причетних до незаконного видобутку бурштину та вирубки лісу в Житомирській області. «Слово і діло» чекає відповідь на запит з цього приводу. У Рівненській області Зеленський обіцяв покарати власників нелегальних АЗС, (поки є дві кримінальні справи за фактами виявлення незаконно розміщених заправок).

Нагадаємо, до річниці Володимира Зеленського на посаді президента «Слово і діло» зібрало топ його виконаних і провалених обіцянок.

Віктор Гаврилюк, Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: