Рішення ФРН щодо «Північного потоку-2»: чи зможе «Газпром» оскаржити позицію в судах

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Федеральне мережеве агентство Німеччини відхилило заявку компанії-оператора газопроводу «Північний потік-2» на звільнення від регулювання ЄС. У коментарі «Слово і діло» директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев пояснив, що за рішенням щодо проєкту «Газпрому» стоять тільки бюрократичні мотиви.

«Це рішення може бути оскарженим у судовому порядку. Наприклад, «Північний потік-2» може послатися на форс-мажорні обставини, які не дозволили добудувати газопровід у визначені терміни, але, можливо, тут немає перспективи. Поки не можна сказати, чи буде українською територією транспортуватися більший обсяг газу. Поки не можна», – наголосив Рябцев.

«Газпром» у нокдауні: чи вдасться Польщі арештувати майно «Північного потоку-2»Відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу Польща ініціюватиме арешт активів Газпрому, якщо РФ не сплатить борг.

Експерт пояснив, що проєкт «Газпрому» тепер підпадає під регулювання європейського законодавства через те, що трубопровід не був добудований вчасно.

«Для того, щоб цей трубопровід не підпадав під дію газової директиви ЄС, його потрібно було добувати до певної дати у травні. Тобто трубопроводи, які були добудовані до цього строку, під дію директиви не підпадають. Оскільки «Північний потік-2» ще не добудований, то він має відповідати газовій директиві ЄС. У цьому полягає рішення федерального мережевого агентства», – прокоментував Геннадій Рябцев.

На його думку, навіть можливі судові спори не вплинуть до ставлення до «Північного потоку-2».

Нагадаємо, 21 грудня 2019 року США оголосили про запровадження санкцій проти трубопроводу, через що ключовий підрядник «Газпрому» – компанія Allseas – призупинила роботу над проєктом.

Росія після цього говорила, що зможе добудувати «Північний потік-2» своїми силами, без залучення закордонних підрядників.

Раніше Польща заявила про намір заарештувати активи «Північного потоку-2», якщо «Газпром» не виплатить польській компанії PGNiG 1,43 млрд доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Також у «Нафтогазі» вивчать можливість подачі нових позовів проти «Газпрому».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: