Польща має намір заарештувати активи «Північного потоку-2»

Читать на русском
Польща заявила про намір заарештувати активи Північного потоку-2, якщо Газпром відмовиться виплачувати PGNiG 1,43 млрд дол. за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Польща заявила про намір заарештувати активи «Північного потоку-2», якщо «Газпром» відмовиться виплачувати PGNiG 1,43 млрд дол. за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Про це заявив заступник міністра державних активів Януш Ковальський, пише Wprost.

За його словами, арбітраж визнав, що Польща переплачувала за газ, і тепер «Газпром» повинен відшкодувати різницю в ціні приблизно в 6 млрд злотих, або близько $ 1,43 млрд. Однак російська компанія вже зазначила, що вивчає рішення суду і вважає передчасним оцінювати суму можливих виплат.

Ковальський зазначив, що Варшава має намір наполягати на арешті активів газопроводів «Північний потік» і «Північний потік - 2».

«Усі ключові проекти, якими займається в Європі «Газпром» і пов'язані з ним компанії, можна використовувати для стягнення боргу. Це логічний шлях, росіяни повинні враховувати такий сценарій в контексті суперечки з PGNiG», - сказав заступника міністра.

За словами Ковальського, Польща готова до нових процесуальних дій і «має відповідні юридичні інструменти».

«Перш за все слід накласти арешт на акції компаній «Північний потік» і «Північний потік-2». Це може, своєю чергою, загальмувати процес будівництва другої гілки цього газопроводу. По-друге, необхідно відмовитися від будь-яких поступок щодо «Газпрому» в контексті стягнення тих 6 млрд злотих, які нам належать», - підкреслив він.

Раніще, Литва програла в останній інстанції - Верховному суді Швеції - справу про фінансові претензії до російського «Газпрому» в розмірі 1,4 млрд євро.

Нагадаємо, у «Нафтогазі» вивчать можливість подачі нових позовів проти «Газпрому».

Також «Газпром» заявив про зняття арешту з його активів в Європі за позовами «Нафтогазу».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: